Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ισραήλ: Κάλεσμα Μπλίνκεν σε Νετανιάχου για δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους

Ισραήλ: Κάλεσμα Μπλίνκεν σε Νετανιάχου για δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην υπονομεύει την προοπτική ενός παλαιστινιακού κράτους.

Έπειτα από επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, ο Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου για «την εμβάθυνση της ενσωμάτωσης του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή μέσω της εξομάλυνσης των σχέσεών του με τις χώρες της περιοχής», όπως δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε «στην ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που δόθηκαν στις συναντήσεις στην Ακάμπα και το Σαρμ ελ Σέιχ, προκειμένου να αποφευχθούν μέτρα που θα υπονόμευαν την προοπτική της λύσης των δύο κρατών», πρόσθεσε ο Μίλερ, αναφερόμενος στις συνομιλίες που έγιναν νωρίτερα μέσα στο 2023 στην Ιορδανία και την Αίγυπτο με τη συμμετοχή Ισραηλινών, Παλαιστίνιων και Αμερικανών αξιωματούχων.

Τη Δευτέρα 5 Ιουνίου, μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στο Ριάντ, ο Μπλίνκεν είχε ταχθεί υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, ένας σημαντικός στόχος για το εβραϊκό κράτος λόγω της μεγάλης επιρροής που έχει το βασίλειο στην περιοχή, κυρίως ως θεματοφύλακας των δύο πιο ιερών τόπων του ισλάμ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπλίνκεν, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν δήλωσε ότι η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων είναι «προς το συμφέρον της περιοχής» και θα προσφέρει «σημαντικά οφέλη σε όλους».

Ωστόσο ο μπιν Φαρχάν απέρριψε το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ, αν δεν επιλυθεί το παλαιστινιακό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις