Τρίτη, 7 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ισραήλ – Μακρόν: Στο Τελ Αβίβ ο Γάλλος πρόεδρος – «Μας ενώνει το πένθος»

Ισραήλ – Μακρόν: Στο Τελ Αβίβ ο Γάλλος πρόεδρος – «Μας ενώνει το πένθος»

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατέφθασε σήμερα (24.10.2023) στο Ισραήλ, ενώ εξέφρασε την «αλληλεγγύη» της Γαλλίας προς το Τελ Αβίβ, υπογραμμίζοντας πως τις δυο χώρες «ενώνει το πένθος» μετά την αιματηρή επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάςστις 7 Οκτωβρίου.

«Με το Ισραήλ μας ενώνει το πένθος. Τριάντα συμπατριώτες μας δολοφονήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου. Εννέα άλλοι είναι ακόμη αγνοούμενοι ή κρατούνται όμηροι. Στο Τελ Αβίβ, στις οικογένειες όλων, εξέφρασα την αλληλεγγύη του Έθνους», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Ο Εμανουέλ Μακρόν πέταξε σήμερα για το Τελ Αβίβ για να εκφράσει την «πλήρη αλληλεγγύη» της Γαλλίας προς το Ισραήλ κατά τη 18η ημέρα του πολέμου που ξέσπασε με την αιματηρή επίθεση της Χαμάς.

Κατά τη μονοήμερη αυτή επίσκεψη, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να ταχθεί υπέρ μιας «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» που «θα μπορέσει να οδηγήσει σε μια κατάπαυση του πυρός».

Αναμένεται επίσης να ζητήσει «να προστατευθούν οι άμαχοι πληθυσμοί» μέσα στη Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα προτείνει και την επανέναρξη μιας «πραγματικής ειρηνευτικής διαδικασίας», με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις από τις περιφερειακές δυνάμεις σχετικά με την ασφάλεια του Ισραήλ.

 

 

 

Η ιδιαίτερη συνάντηση

Στο Τελ Αβίβ αμέσως μετά τη άφιξή του σήμερα το πρωί ο Μακρόν συναντήθηκε με οικογένειες Γάλλων ή Γαλλοϊσραηλινών που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση ή κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Η οικογένεια της Μία Σεμ, μιας γαλλοϊσραηλινής ομήρου, βίντεο της οποίας δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Χαμάς, ήταν παρούσα στη συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείο.

 

Συναντήθηκε με Χέρτσογκ και ακολουθεί τετ α τετ με Νετανιάχου

Στη συνέχεια ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε στο προεδρικό Μέγαρο του Τελ Αβίβ με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και άλλους Ισραηλινούς επίσημους.

Η επίσκεψή του έρχεται περισσότερο από δύο εβδομάδες αφότου τρομκράτες της Χαμάςεισέβαλαν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου και σκότωσαν τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους. Ανάμεσά τους ήταν 30 Γάλλοι πολίτες, ενώ 7 ακόμα Γάλλοι αγνοούνται.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επιστρέψει στη Γαλλία σήμερα το απόγευμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις