Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Ισραήλ: Μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων απέδρασαν από φυλακή υψίστης ασφαλείας

Ισραήλ: Μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων απέδρασαν από φυλακή υψίστης ασφαλείας

Έξι Παλαιστίνιοι απέδρασαν από φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ισραήλ και, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, πρόκειται για μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πέντε κρατούμενοι είναι μέλη του Ισλαμικού Τζιχάντ και ο έκτος πρώην διοικητής ένοπλης οργάνωσης που συνδέεται με το κόμμα Φάταχ.

Και οι έξι κρατούνταν στο ίδιο κελί και έσκαψαν ένα τούνελ για να αποδράσουν από τη φυλακή Γκιμπόα που βρίσκεται στο βόρειο Ισραήλ. «Στη διάρκεια της νύκτας λάβαμε αρκετές αναφορές για ύποπτες κινήσεις μέσα σε αγρούς αλλά και από τη διοίκηση της φυλακής, η οποία ανακάλυψε πολύ γρήγορα ότι κρατούμενοι έλειπαν από τα κελιά τους και ότι έξι είχαν δραπετεύσει», δήλωσε ο Έλι Λεβί εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ισραήλ στον ραδιοφωνικό σταθμό Kan.

Δείτε φωτογραφίες:

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των έξι δραπετών. Από την πλευρά του ο στρατός έχει θέσει στη διάθεση της αστυνομίας τα εναέρια μέσα παρακολούθησης που διαθέτει και έχει ανακοινώσει ότι έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο επέμβασης στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι δραπέτες ενδέχεται ήδη να έχουν ήδη φτάσει στην παλαιστινιακή αυτή περιοχή, την οποία κατέλαβε το 1967 το Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ σοβαρό» και επεσήμανε ότι παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την αναζήτηση των δραπετών.

Δείτε βίντεο:

Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν αποκαλύψει την ταυτότητα των κρατούμενων που απέδρασαν, αλλά η οργάνωση Παλαιστίνιων κρατούμενων, με έδρα τη Δυτική Όχθη, τους έχει ταυτοποιήσει.

Ανάμεσά τους είναι ο Ζακαρία αλ Ζουμπέιντι, επικεφαλής ως το 2007 της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του αλ Άκσα, ένοπλου βραχίονα της Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, όπως και ο Μαχμούντ Αμπντουλά Άρνταχ που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1996.

Το 2007 ο Ζουμπέιντι συμφώνησε να παραδώσει τα όπλα με αντάλλαγμα μια συμφωνία με το Ισραήλ να αποσυρθεί το όνομά του από τον κατάλογο των καταζητούμενων Παλαιστίνιων. Όμως οι ισραηλινές αρχές υπαναχώρησαν αργότερα, με την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ να ανακοινώσει ότι ενεπλάκη «σε διάφορες επιθέσεις». Ο Ζουμπέιντι συνελήφθη και καταδικάστηκε το 2009.

Ικανοποίηση

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, και ο Ισλαμικός Τζιχάντ χαιρέτισαν την απόδραση.

«Είναι μια ηρωική και γενναία πράξη, μια νίκη της θέλησης και της αποφασιστικότητας των ηρωικών μας κρατούμενων, ένα πραγματικό πλήγμα για το σιωνιστικό σύστημα ασφαλείας, το οποίο οι κατακτητές παρουσιάζουν ως το καλύτερο του κόσμου», ανέφερε ο Φάουζι Μπάρχουμ, εκπρόσωπος της Χαμάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις