Κόσμος

Ισραήλ: Μπίμπι ή… Μπένι; Οι πολίτες αποφασίζουν για την επόμενη κυβέρνηση

«Μπίμπι» ή «Μπένι»; Οι Ισραηλινοί προσέρχονται σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες, στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές που προμηνύονται μια μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην αρχηγού του στρατού Μπένι Γκαντς.

Οι 6,4 εκατομμύρια ισραηλινοί ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες από τις 7:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) έως τις 22:00 στα 10.700 εκλογικά τμήματα σε μια εκλογική μάχη, κατά τα φαινόμενα παρόμοια με εκείνη του περασμένου Απριλίου.

Τότε, το κόμμα του Νετανιάχου, Λικούντ, και το Καχόλ Λαβάν, το νέο κεντρώο κόμμα «Μπλε Λευκό» με επικεφαλής τον Γκαντς, κέρδισαν από 35 έδρες στην Κνεσέτ των 120 εδρών.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νετανιάχου, με τον 69χρονο «Μπίμπι» να μην καταφέρνει να σχηματίσει έναν πλειοψηφικό συνασπισμό. Και για να μην επιτρέψει στον πρόεδρο Ριβλίν να ζητήσει από κάποιον αντίπαλο να σχηματίσει την κυβέρνηση, διέλυσε το κοινοβούλιο με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Ένας μέσος όρος των δημοσκοπήσεων δίνει σε καθένα ένα από τα δύο κόμματα – Λικούντ και Καχόλ Λαβάν – 32 έδρες. Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα άλλα κόμματα, δυνητικοί κυβερνητικοί σύμμαχοι, – σχηματισμοί της δεξιάς ή θρησκευτικά κόμματα για τον Νετανιάχου – και αριστερά και αραβικά κόμματα για τον Γκαντς, θα είναι καθοριστικά.israil ekloges

Εκλογές με… 18.000 αστυνομικούς

Περίπου 18.000 αστυνομικοί, αστυνομικοί και εθελοντές θα αναπτυχθούν και θα εποπτεύσουν εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και σε εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι εκλογές θεωρούνται δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του Νετανιάχου επειδή θα λάβουν χώρα έναν μήνα πριν ο αρχηγός του Λικούντ εμφανισθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για υποθέσεις «διαφθοράς», «κατάχρησης εμπιστοσύνης» και «ατασθαλιών». Προς το παρόν δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του Νετανιάχου και συνεπώς δεν έχει καταδικασθεί, όμως μια εκλογική νίκη θα μπορούσε να επιτρέψει στους συμμάχους του να ψηφίσουν την ασυλία του.

Ο απόστρατος στρατηγός Γκαντς, είναι περισσότερο φιλελεύθερος στα κοινωνικά ζητήματα, έχει καλλιεργήσει παράλληλα μια εικόνα γερακιού στα ζητήματα ασφαλείας και παίζει το χαρτί της «εντιμότητας». «Είναι λίγες οι φορές που οι ψηφοφόροι βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο επιλογές τόσο ξεχωριστές, δύο μόνο δρόμους και πρέπει να επιλέξουν ποιον θα πάρουν», ανέφερε ο Γκαντς σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα στα Εβραϊκά σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες.

Ο Νετανιάχου από την πλευρά δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ψηφοφόρουν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια «αδύναμη κυβέρνηση» υπό την ηγεσία της «αριστεράς και των Αράβων» και μιας «ισχυρής δεξιάς κυβέρνησης» με ηγέτη αυτόν.

«Ο αποφασιστικός παράγοντας θα είναι το ποσοστό συμμετοχής», εκτιμά η Γκαγίλ Ταλσίρ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Στις τελευταίες εκλογές, η συμμετοχή ήταν κοντά στο 68%.

Τα πρώτα exit polls αναμένονται λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 22:00, ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται αργότερα το βράδυ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου για Ιράν στην Ουάσινγκτον στις 11 Φεβρουαρίου
Ο Νετανιάχου εκτιμά ότι σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Τεχεράνη πρέπει να περιληφθούν ο περιορισμός των βαλλιστικών πυραύλων και το «πάγωμα» της υποστήριξης προς τον ιρανικό άξονα
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
«Ο Τζέφρι Επστάιν εκπαιδεύτηκε ως κατάσκοπος και ανήκε στη CIA και τη Μοσάντ»: Κατηγορίες σε αρχεία του FBI
Οι τηλεφωνικές κλήσεις Επστάιν με καθηγητή του Χάρβαρντ που μεταβιβάστηκαν στη Μοσάντ και η δημόσια απόρριψη Νετανιάχου στην υπόνοια ότι ο Επστάιν εργαζόταν για το Ισραήλ ως πράκτορας
Έγγραφα που περιλαμβάνονταν στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με τους φακέλους του Jeffrey Epstein
Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία μέχρι τον Ιούνιο
Ρώσοι, Ουκρανοί και Αμερικανοί διεξήγαγαν δύο κύκλους διαπραγματεύσεων στο Αμπού Ντάμπι για μια κατάπαυση των εχθροπραξιών, ενώ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να πλήττει σκληρά το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
«Σαμποτάζ» στους ιταλικούς σιδηροδρόμους ενόψει της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων εξετάζουν οι αρχές
Η αστυνομία συνεχίζει να ερευνά τρία περιστατικά στις γραμμές των σιδηροδρόμων γύρω από την Μπολόνια και δεν αποκλείει να έχουν ενδεχομένως σχέση με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
Γενική εικόνα των επιβατών που κατευθύνονται προς την αποβάθρα εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Μιλάνου Κορτίνα 2026