Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Ισραήλ: «Ο Νετανιάχου θέλει να φορτώσει στον στρατό την αποτυχία με τη Χαμάς» δηλώνουν πηγές

Ισραήλ: «Ο Νετανιάχου θέλει να φορτώσει στον στρατό την αποτυχία με τη Χαμάς» δηλώνουν πηγές
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προετοιμάζεται να… φορτώσει στον στρατό του όλα όσα έχουν να κάνουν με την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, όταν οι ισλαμιστές τους «έπιασαν στον ύπνο» και ξέσπασε ο πόλεμος ώστε να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των αποτυχιών του Ισραήλ.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ μιλούν στην εφημερίδα Haaretz και εκτιμούν πως ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου πάει να βγάλει την… ουρά του απ’ έξω από τα προβλήματα, θέλοντας μόνο να καρπωθεί τα ενδεχόμενα επινίκεια μετά το τέλος του πολέμου με τη Χαμάς.

Φαίνεται πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προετοιμάζει τον στρατό του, όχι μόνο για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα κατά της Χαμάς αλλά και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της αποτυχίας να προβλέψει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος μετά την ομοβροντία πυραύλων των ισλαμιστών.

Για παράδειγμα, αναφέρουν οι πηγές, το να διορίσει νέο εκπρόσωπο Τύπου στο πρωθυπουργικό γραφείο του για να έχει άμεση επικοινωνία με τους πολεμικούς ανταποκριτές ενώ ο πόλεμος με τη Χαμάς συμπλήρωνε μόλις 4 ημέρες, είναι μια τέτοια κίνηση να δυσφημίσει τελικά τον στρατό του.

«Ο Νετανιάχου κάνει καμπάνια», λέει μια πηγή και εξηγεί ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «μαζεύει στοιχεία εναντίον του στρατού και δηλώνει σε ιδιωτικές συνομιλίες ότι δεν φταίει και ότι δεν είχε τις πληροφορίες» για την επίθεση της Χαμάς πριν από 16 ημέρες.

Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας, «είναι ξεκάθαρο τι κάνει ο Νετανιάχου: Έχω ήδη αναφέρει ότι δυσφημεί αξιωματικούς από έναν στρατιωτικό ανταποκριτή. Είναι ντροπιαστικό».

Ποιον έθεσε νέο εκπρόσωπο Τύπου

Όπως αναφέρει η Haaretz, ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου του Νετανιάχου, ο Έλι Φελντστάιν, έχει υπηρετήσει ως εκπρόσωπος της Μεραρχίας Ιουδαίας και Σαμάρειας των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ, εκεί όπου γνωρίστηκε καλά με τους στρατιωτικούς ανταποκριτές. Αργότερα ήταν ο εκπρόσωπος του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Αρκετές πηγές περιέγραψαν ως «ασυνήθιστο» τον διορισμό του, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, καθώς ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου του Ισραήλ διατηρούν συνήθως συνεχή επικοινωνία με στρατιωτικούς ανταποκριτές.

«Απλώς για παράδειγμα», είπε μια πηγή άμυνας, «ο αρχηγός του επιτελείου δεν έχει συναντήσει ούτε έναν ανταποκριτή. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη συναντήσει πολλούς από αυτούς ήδη 2 φορές».

Μια άλλη πηγή του υπουργείου Άμυνας σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις για τον Νετανιάχου ενισχύονται από το γεγονός ότι ήδη η στρατιωτική ηγεσία έχει αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία να προβλέψουν την επίθεση της Χαμάς, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνήθηκε να παραδεχτεί το οτιδήποτε.

«(σ.σ. Ο Νετανιάχου κάνει λάθος αν πιστεύει ότι μπορεί να αποφύγει την ευθύνη του, έχει ξεχάσει ότι και αυτός είναι υπεύθυνος. Άλλωστε, ήδη η στρατιωτική ηγεσία δήλωσε ότι φέρει την ευθύνη για το χτύπημα της Χαμάς», σημείωσε η πηγή.

Στο… κόλπο και η σύζυγός του

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Walla προχθές Παρασκευή (20.10.2023), ο Νετανιάχου έβαλε μπροστά το σχέδιό του να δυσφημίσει τον στρατό του Ισραήλ πιο ενεργά από ποτέ. Επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του, το πρακτορείο ανέφερε ότι η σύζυγός του, η Σάρα, του είπε να συγκεντρώσει όλα τα ντοκουμέντα από τις συνεδριάσεις του Πολεμικού Συμβουλίου και τις συζητήσεις για θέματα άμυνας.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Σάρα του είπε να συγκεντρώσει όσα αποσπάσματα μπορεί να βρει από παλαιότερους και σημερινούς ανώτερους αξιωματούχους του στρατού, στα οποία ανέφεραν ότι είχαν κάνει λανθασμένες εκτιμήσεις των πληροφοριών σχετικά με τις δυνατότητες και τις προθέσεις της Χαμάς.

Άλλωστε, από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς, ο Νετανιάχου συνάντησε διάφορους επικεφαλής διαφόρων ειδησεογραφικών πρακτορείων του Ισραήλ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ενώ μιλούσε κατ’ ιδίαν με πολλούς πολεμικούς ανταποκριτές και αναλυτές σε θέματα ασφάλειας.

«Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να αποφύγει τις ευθύνες του για τη χειρότερη αποτυχία που σημειώθηκε από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους, τότε κάνει σοβαρό λάθος», δήλωσε υπουργός από το κόμμα Νετανιάχου στη Haaretz.

«Η μοίρα αυτής της κυβέρνησης σφραγίστηκε το Μαύρο Σάββατο της 7ης Οκτωβρίου όπως και η μοίρα του κόμματος. Τα πράγματα δεν θα είναι όπως πριν. Όσοι προσπαθούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους, απλώς χειροτερεύουν την κατάστασή τους. Το ισραηλινό κοινό “βράζει” από οργή που δεν θα μοιάζει με τίποτα από ό,τι έχετε δει μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ».

Δεν υπήρξε επίσημο σχόλιο από πλευράς Νετανιάχου. Οι συνεργάτες του απάντησαν απλώς ότι «από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, ο πρωθυπουργός και η ομάδα του ήταν απασχολημένοι με ένα μόνο πράγμα – να οδηγήσουν τη χώρα μέχρι να επιτευχθεί η νίκη».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις