Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Ισραήλ: Παίρνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Νετανιάχου – Φήμες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Ισραήλ: Παίρνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Νετανιάχου – Φήμες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Ο Νετανιάχου κερδίζει 36 έδρες, έναντι 35 του αντιπάλου του, αλλά έχει μεγαλύτερη ευχέρεια συνεργασία με μικρότερα δεξιά κόμματα.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρέουβεν Ριβλίν θα αρχίσει τη Δευτέρα τις διαβουλεύσεις προτού ορίσει εκείνον στον οποίο θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης και που είναι, εκτός απροόπτου, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Έξι ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο Ριβλίν θα δεχθεί με τη σειρά τη Δευτέρα και την Τρίτη τους εκπροσώπους των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στην επόμενη Κνεσέτ, αρχής γενομένης από το Λικούντ του Νετανιάχου και το ψηφοδέλτιο Γαλάζιο-Λευκό του κυριότερου αντιπάλου του, του στρατηγού Μπένι Γκαντζ, ανέφερε σήμερα η προεδρία.

Για πρώτη φορά «ο πρόεδρος έδωσε εντολή οι συναντήσεις του με τα κόμματα να αναμεταδοθούν απευθείας σε όλες τις πλατφόρμες, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια», προστίθεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Ο Ριβλίν έχει θεωρητικά περιθώριο μέχρι τις 24 Απριλίου προκειμένου να αναθέσει την εντολή. Ο υποψήφιος θα έχει τότε 28 ημέρες προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. Η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί κατά 14 ημέρες.

Ο Νετανιάχου, νικητής των εκλογών, εμφανίζεται βέβαιος ότι θα του ανατεθεί η εντολή. Το Λικούντ, το κόμμα του, βρίσκεται μετά την καταμέτρηση όλων των ψήφων με μια έδρα παραπάνω απ΄ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί, θα έχει δηλαδή 36 έδρες, έναντι 35 του αντιπάλου του.

Όμως με τις 36 έδρες του Λικούντ και εκείνων «φυσικών εταίρων», όπως τους αποκαλεί, ο Νετανιάχου μπορεί να σχηματίσει απόλυτη πλειοψηφία 65 εδρών, κάτι που δεν μπορεί να πετύχει ο αντίπαλός του, Μπένι Γκαντζ.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Νετανιάχου να αναλάβει επικεφαλής ενός συνασπισμού δεξιών κομμάτων, λιγότερο ή περισσότερο ριζοσπαστικών ή τουλάχιστον θρησκευτικών, και κομμάτων των υπερορθόδοξων Εβραίων που εκπροσωπούν το 10% των Ισραηλινών που τηρούν με αυστηρότητα τους κανόνες του Ιουδαϊσμού.

Ωστόσο η εφημερίδα Maariv, που επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο χωρίς άλλες διευκρινίσεις, ανέφερε ότι ενδεχομένως ο πρόεδρος να προσπαθήσει να πείσει τον Νετανιάχου και τον Γκαντζ να σχηματίσουν κυβέρνηση ενότητας.

Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα στηριζόταν σε μια ευρεία πλειοψηφία και δεν θα βρισκόταν στο έλεος εκβιασμών μικρών κομμάτων την ώρα που αναμένονται δύσκολες αποφάσεις: για μία μείωση των δημοσίων δαπανών ή μια αύξηση των φόρων, για τη στρατιωτική θητεία των υπερορθόδοξων Εβραίων, και για την αναμενόμενη εκ μέρους της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διπλωματική πρωτοβουλία για την επίλυση της σύγκρουσης με τους Παλαιστινίους.

Εκπρόσωπος της προεδρίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει πληροφόρηση για ενδεχόμενη συνάντηση Ρίβλιν-Νετανιάχου-Γκαντζ.

Ο Γκαντζ τηλεφώνησε σήμερα στον Νετανιάχου για να τον συγχαρεί, ανέφεραν τα δύο κόμματα. Ο Νετανιάχου είπε, σιβυλλικά, πως μετά τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου ο Γκαντς και ο ίδιος «θα αποκαταστήσουν την ηρεμία, ο καθένας στον ρόλο του», σύμφωνα με το Λικούντ.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις