Κόσμος

Ισραήλ – Παλαιστίνη: Βία, ένταση και ρουκέτες τα τελευταία 24ωρα

Νέες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ, διαδηλώσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ: Η ένταση κλιμακώθηκε εκ νέου χθες μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων μετά τις πιο βίαιες μετά από χρόνια συγκρούσεις που ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης στην Ιερή Πόλη.

Η ατμόσφαιρα στην Ιερουσαλήμ χθες για δεύτερη συνεχή νύχτα ήταν τεταμένη, με συμπλοκές να σημειώνονται μετά τα μεσάνυχτα μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που αναπτύχθηκαν στα περίχωρα της Παλιάς Πόλης, μία μέρα μετά τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν την πορεία ενός ακροδεξιού εβραϊκού κινήματος.

Palestinians construct a burning barricade during clashes, as the Muslim holy fasting month of Ramadan continues, in Jerusalem, April 22, 2021. REUTERS
photo Reuters

Στις συγκρούσεις της νύχτας της Πέμπτης, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για τουλάχιστον 105 τραυματίες, εκ των οποίων περίπου 20 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, ενώ η αστυνομία πρόσθεσε ότι καταμέτρησε 20 τραυματίες στις τάξεις της και συνέλαβε 44 ανθρώπους στη διάρκεια των συγκρούσεων αυτών.

Οι τελευταίες εκτεταμένες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ χρονολογούνται τον Αύγουστο του 2019, όταν πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα στην Παλιά Πόλη δύο θρησκευτικές εορτές –η μουσουλμανική Ιντ αλ-αντχά και η εβραϊκή Τισσά Μπεάβ. Οι συγκρούσεις μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και των Παλαιστινίων άφησαν τότε περίπου 60 τραυματίες.

Μετά από μια ήρεμη μέρα χθες Παρασκευή, χιλιάδες πιστοί μουσουλμάνοι, αποχωρώντας από το τέμενος Εσπλανάντε μετά το τέλος της προσευχής, βρέθηκαν σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα με την παρουσία δεκάδων ένοπλων αστυνομικών, υποστηριζόμενων από το ιππικό, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Palestinian protesters throw objects during clashes with Israeli police, as the Muslim holy fasting month of Ramadan continues, in Jerusalem, April 23, 2021. REUTERS
photo Reuters

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των πιστών και της αστυνομίας, με μπουκάλια νερού να πετάγονται στην αστυνομία που απάντησε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να διαλύσει το πλήθος.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν επίσης χθες το βράδυ στο σημείο ελέγχου της Καλαντίγια, κεντρικό σημείο απ’ όπου περνούν οι Παλαιστίνιοι που θέλουν να μεταβούν από τη Ραμάλα στην Ιερουσαλήμ, τόνισε η αστυνομία, αναφέροντας ότι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου «θα ενεργήσουν με αποφασιστικότητα και πυγμή ενάντια σε οποιαδήποτε απόπειρα διατάραξης» της δημόσιας τάξης.

Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στον τάφο της Ραχήλ, έναν εβραϊκό ιερό τόπο στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι οκτώ Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στις χθεσινοβραδινές στις συγκρούσεις με την αστυνομία, εκ των οποίων δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Την Παρασκευή το βράδυ, τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ χωρίς να υπάρξει τραυματισμός, λίγες ώρες μετά από προειδοποίηση από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, του κυβερνώντος ισλαμιστικού κινήματος στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Να γνωρίζετε ότι πίσω σας στέκεται μια ισχυρή αντίσταση που είναι έτοιμη (να πολεμήσει)», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, σε ανακοίνωση υπέρ των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι συγκρούσεις την νύχτα της Πέμπτης ξέσπασαν αφού η ισραηλινή αστυνομία κινητοποιήθηκε για να περιφρουρήσει μια πορεία που οργάνωσε το ακροδεξιό εβραϊκό κίνημα Lahava, μια οργάνωση ανοικτά εχθρική προς τους Παλαιστίνιους, στην είσοδο της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.

Η διαδήλωση αυτή της Lahava – κάποια μέλη της οποίας φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στους Άραβες», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες – θεωρήθηκε πρόκληση και προκάλεσε συγκρούσεις με Παλαιστίνιους οι οποίοι επέστρεφαν από τη βραδινή προσευχή του Ραμαζανιού στην πλατεία των Τεμενών.

israel palestine
photo Reuters

Νεαροί Παλαιστίνη οργάνωσαν αντιδιαδήλωση για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτή την πορεία και επεισόδια ξέσπασαν στην είσοδο της Παλιάς Πόλης, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Ιερουσαλήμ, την οποία έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, τα οποία διήρκησαν ως τη νύκτα.

«Ήταν σαν εμπόλεμη ζώνη», είπε ένας Παλαιστίνιος αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εικόνες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μεταξύ άλλων έναν Εβραίο να ξυλοκοπείται από Παλαιστίνιους που τον περιβάλλουν.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την «υποκίνηση μίσους» των ισραηλινών ακροδεξιών ομάδων και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να «προστατεύσει» τους Παλαιστίνιους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η λιβανέζικη ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ εξέφρασε αλληλεγγύη στους Παλαιστινίους, καταδικάζοντας τις ενέργειες της «αστυνομίας κατοχής» και «συμμοριών εποίκων».

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της για την «κλιμάκωση της βίας στην Ιερουσαλήμ», καταδικάζοντας τις ρητορικές «μίσους». «Καλούμε σε ηρεμία και ενότητα και παροτρύνουμε τις αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια και τα δικαιώματα όλων στην Ιερουσαλήμ», ανέφερε με tweet του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

«Ομιλίες εξτρεμιστών διαδηλωτών που φωνάζουν βίαια συνθήματα μίσους πρέπει να απορρίπτονται κατηγορηματικά», σημείωσε.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή, Τορ Γουένσλαντ καταδίκασε την Πέμπτη τις συγκρούσεις που μαίνονται τις τελευταίες μέρες μεταξύ ισραηλινής αστυνομίας, Ισραηλινών και Παλαιστινίων καλώντας σε «αποκλιμάκωση».

Η Ιορδανία καταδίκασε τις «προκλήσεις από εξτρεμιστικές εβραϊκές ομάδες», καλώντας το Ισραήλ να «τερματίσει (…) τις παρενοχλήσεις» των κατοίκων της Παλιάς Πόλης και να άρει τους περιορισμούς στην πρόσβαση στο τέμενος αλ Άκσα.

Ταραχές είχαν ξεσπάσει και την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν Άραβες που εργάζονταν σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης και δημοσιογράφους να δέχονται βίαιες επιθέσεις από νεαρούς Εβραίους οι οποίοι φώναζαν “Θάνατος στους Άραβες”.

Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Μόσε Λίον τόνισε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυπ Kan ότι θα συνομιλήσει με παλαιστίνιους ηγέτες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ με την ελπίδα να τερματιστεί η «άσκοπη βία» που συμβαίνει ένα μήνα πριν από τις πρώτες παλαιστινιακές κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν μετά από 15 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε «το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο» – Περιλαμβάνει 694 εκατομμύρια τόνους ορυκτών
Εκτεταμένες έρευνες στην επαρχία του Εσκισεχίρ έφεραν στο φως περίπου 12,5 εκατομμύρια τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών, καθώς και σημαντικά κοιτάσματα βαρίτη και φθορίτη
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ καταγγέλλει το Ισραήλ: «Μου ποδοπάτησαν το καπέλο βατραχάκι και έγραψαν άσεμνα γκράφιτι στη βαλίτσα μου»
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ήταν μία από τους 437 ακτιβιστές, βουλευτές και δικηγόρους που ξεκίνησαν από τη Βαρκελώνη για να παραδώσουν βοήθεια στη Γάζα, στην αποστολή του στολίσκου Sumud, η οποία αναχαιτίστηκε
Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ (στο κέντρο) φτάνει για να επιβιβαστεί σε πλοίο που συμμετέχει σε μια πολιτειακή νηοπομπή με προορισμό τη Γάζα 18
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να τροποποιήσει το σύνταγμά της αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ
Οι «βουλγαρικές απαιτήσεις» προς τη χώρα μας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Χαμάς παραδίδει τις σορούς ακόμη 2 Ισραηλινών ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό – «Είναι οι τελευταίες που βρήκαμε» λέει η οργάνωση
Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιστρέψει όλους τους ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ, καθώς και τις σορούς όλων των νεκρών ομήρων «στους οποίους μπόρεσε να φτάσει»
Άνθρωποι μεταφέρουν το φέρετρο με τη σορό του Ισραηλινού στρατιώτη Ντάνιελ Σιμόν Περέζ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και η σορός του απήχθη και αργότερα επιστράφηκε στο Ισραήλ στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων-ομήρων και κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς