Κόσμος

Ισραήλ: Σε καραντίνα και οι εμβολιασμένοι που εκτίθενται στην μετάλλαξη Δέλτα

Οι αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι πλέον οι γιατροί θα μπορούν να ζητούν να μπαίνουν σε καραντίνα όλοι όσοι έχουν εκτεθεί στην μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, ακόμη κι αν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 ή αν έχουν αναρρώσει από την ασθένεια.

Η απόφαση αυτή ακολούθησε την προειδοποίηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ χθες για το ενδεχόμενο νέων εξάρσεων του κορονοϊού λόγω του στελέχους Δέλτα, με τον αριθμό των νέων ημερήσιων κρουσμάτων να αυξάνεται στη χώρα, έπειτα από εβδομάδες που είχε σταθεροποιηθεί χάρη στην ευρεία εκστρατεία ανοσοποίησης.

Βάσει των νέων κανονισμών του υπουργείου Υγείας, ακόμη και εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν αναρρώσει από την covid-19 θα μπορούν να μπαίνουν σε καραντίνα έως και 14 ημέρες, αν οι αρχές πιστεύουν ότι είχαν «στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από το επικίνδυνο αυτό παραλλαγμένο στέλεχος».

Αυτό σημαίνει για παράδειγμα, όπως εξήγησε το υπουργείο, τους επιβάτες ενός αεροπλάνου, μια απόφαση που ενδέχεται να επηρεάσει το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων του Ισραήλ για τους εμβολιασμένους τουρίστες.

Τσουχτερό πρόστιμο σε όποιον ταξιδέψει σε «απαγορευμένη» χώρα

Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας Νιτζάν Χόρογουιτς επεσήμανε ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο «χιλιάδων σέκελ» σε όποιον Ισραηλινό πολίτη ή κάτοικο ταξιδέψει σε χώρες που περιλαμβάνονται στον μαύρο κατάλογο της κυβέρνησης με τις χώρες όπου δεν επιτρέπονται τα ταξίδια λόγω των κινδύνων.

Στις 16 Ιουνίου το υπουργείο Υγείας είχε περιλάβει στον κατάλογο αυτό την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Ινδία, το Μεξικό και τη Ρωσία, απαγορεύοντας ουσιαστικά στους Ισραηλινούς πολίτες ή κατοίκους να τις επισκεφθούν, με εξαίρεση όσους λάβουν ειδική άδεια.

Περίπου το 55% των Ισραηλινών, σε σύνολο 9,3 εκατομμυρίων, έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech κατά της covid-19, ενώ η μεγάλη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων οδήγησε τις αρχές να άρουν τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα.

Από τον προηγούμενο μήνα μπορούν να εμβολιαστούν κατά της covid-19 και οι έφηβοι ηλικίας 12 με 15 ετών, αν και πολλοί λίγοι έχουν σπεύσει να το πράξουν. Όμως την προηγούμενη εβδομάδα, ανήσυχος για την άνοδο των κρουσμάτων στα σχολεία της χώρας, ο Μπένετ κάλεσε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Σήμερα μάλιστα το υπουργείο Υγεία τόνισε ότι οι γονείς, τα παιδιά των οποίων παραβιάζουν την καραντίνα, θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα 5.000 σέκελ (περίπου 1.200 ευρώ).

Εξάλλου ο Ισραηλινός πρωθυπουργό σημείωσε ότι μια νέα υπουργική ομάδα διαχείρισης της πανδημίας θα συσταθεί μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης μέσα στον μήνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Βρετανία αύξησε σε «σοβαρό» το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής – Διώξεις σε βάρος 45χρονου για αντισημιτική επίθεση
Ο δράστης Έσα Σουλεϊμάν είχε παραπεμφθεί σε κυβερνητικό πρόγραμμα πρόληψης του εξτρεμισμού το 2022, αλλά η υπόθεσή του μπήκε στο αρχείο αργότερα το ίδιο έτος
Η στιγμή που ο δράστης επιτίθεται με μαχαίρι σε Εβραίο άνδρα στο Λονδίνο
Λίντσαραν τον 47χρονο που συνελήφθη για τη δολοφονία της 5χρονης στην Αυστραλία - Επεισόδια έξω από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται
Φέρεται πως την απήγαγε από την κοινότητα των Αβορίγινων και στη συνέχεια την σκότωσε - «Συνελήφθη» από τους κατοίκους που συμμετείχαν στην επιχείρηση εντοπισμού της
Αυστραλία: Λίντσαραν τον 47χρονο που συνελήφθη για τη δολοφονία της 5χρονης – Επεισόδια έξω από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται
Drone με 50 κιλά εκρηκτικά «καρφώθηκε» σε πλοίο στον Κόλπο του Άντεν – Θρίλερ για την εξουδετέρωσή του
Το drone αντί να εκραγεί, παρέμεινε στο εσωτερικό του πλοίου, δημιουργώντας μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, καθώς οποιαδήποτε δόνηση ή αύξηση θερμοκρασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη
Επίθεση με drone στο πλοίο