Κόσμος

Ισραήλ: Τα κρούσματα στα σχολεία οδηγούν τους γονείς στην απόφαση για εμβολιασμό των μαθητών

Το Ισραήλ είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο σε ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού και πλέον σειρά παίρνουν και οι πιο μικρές ηλικίες.

Ένας αδύναμος κρίκος στην έως τώρα επιτυχημένη κυκλοφορία των εμβολίων του Ισραήλ κατά της COVID-19, οι έφηβοι έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας με τους φόβους για το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα να οδηγούν τους διστακτικούς γονείς στο να εμβολιάζουν τα παιδιά τους.

Περίπου τα τρία τέταρτα των Ισραηλινών που ανήκαν στις ηλικιακές ομάδες που πληρούν τα κριτήρια εμβολιασμού έχουν λάβει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech. Αλλά αυτό περιλαμβάνει μόλις το 2-4% των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών καθώς η δική τους ομάδα ‘άνοιξε’ αυτό τον μήνα για εμβολιασμό, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Με τα κρούσματα να μειώνονται από πάνω από 10.000 ημερησίως τον Ιανουάριο σε μονοψήφια επίπεδα τον Ιούνιο, το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε άρση σχεδόν όλων των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και τον επόμενο μήνα θα ανοίξει τα σύνορά του σε εμβολιασμένους τουρίστες.

Πολλοί γονείς δεν βλέπουν λόγο να βιαστούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Ωστόσο τα ημερήσια κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν σε 125 χθες, Δευτέρα, ύστερα από την έξαρση μολύνσεων σε δύο σχολεία, εξέλιξη που αποδόθηκε στο περισσότερο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

«Τώρα, μετά τις εξάρσεις της COVID, είπα –σήμερα, σήμερα, δεν με νοιάζει, σήμερα», δήλωσε ο Γιτζάκ Νέβο, που πήγε την 13χρονη κόρη του να εμβολιαστεί στην πόλη Μπινγιαμίνα, όπου ήταν το ένα σχολείο στο οποίο παρατηρήθηκε πρόσφατα έξαρση κρουσμάτων.

Οι δύο μεγαλύτεροι φορείς υγειονομικών υπηρεσιών του Ισραήλ είπαν ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί τα ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών.

Το υπουργείο Υγείας συνέστησε να εμβολιαστούν τα άτομα 12-15 ετών και τώρα επενδύει στο να πείσει τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Άλλοι γονείς δηλώνουν πως δεν υπάρχει βιασύνη. Ο Ελντάντ Άσκοφ, εμβολιασμένος ο ίδιος, καθόταν έξω από σχολείο με τον 13χρονο γιο του Άμιτ, φορώντας και οι δύο μάσκες.

«Υπήρξε μια συζήτηση, αλλά αυτή τη στιγμή νιώθουμε ότι δεν θέλουμε να εμβολιαστούμε. Εάν μπορούμε να το ελέγξουμε χωρίς να εμβολιάσουμε τα παιδιά, το προτιμούμε», είπε. «Νιώθουμε ότι αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ η κατάσταση δεν είναι πολύ ανησυχητική».

Ωστόσο ειδικοί λένε ότι δεν θα υπάρξει ανοσία αγέλης, εάν δεν εμβολιαστεί η νεότερη γενιά.

Πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού, κυρίως παιδιά και έφηβοι, είναι ανεμβολίαστο, δήλωσε ο Ραν Μπάλιτσερ, επικεφαλής της κυβερνητικής συμβουλευτικής επιτροπής για την COVID-19. «Σε αυτό το επίπεδο, είναι απίθανο να μπορέσει κάποιος να φθάσει σε πλήρη ανοσία αγέλης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν ακόμα στο Ισραήλ αρκετά κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα, που εξαπλώνεται σε άλλες χώρες, προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer.

Κάποιες μελέτες στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό.

«Αναπόφευκτα θα υπάρξει αύξηση στα κρούσματα, αλλά ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει δραματική αύξηση στις νοσηλείες, διότι αυτοί που μολύνονται είναι νέοι και οι περισσότεροι από τους ενηλίκους είναι εμβολιασμένοι», δήλωσε ο Άντι Στερν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον αρνήθηκαν να καταθέσουν στο Κογκρέσο για την υπόθεση Επστάιν
«Κάθε άνθρωπος πρέπει να αποφασίσει πότε έχει δει ή έχει υποφέρει αρκετά και είναι έτοιμος να αγωνιστεί για αυτή τη χώρα, τις αρχές της και τον λαό της, ανεξάρτητα από τις συνέπειες», έγραψαν οι Κλίντον σε μια μακρά επιστολή την οποία δημοσίευσαν οι New York Times
Ο Μπιλ Κλίντον εμφανίζεται σε αρχεία του Τζέφρι Επστάιν
Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας ακύρωσε όλες τις εμφανίσεις της, επιδεινώνεται η κατάσταση υγείας της αδερφής της Ειρήνης
Η μητέρα του βασιλιά Φελίπε της Ισπανίας θέλει να βρίσκεται στο πλευρό της μικρότερης αδερφής της, της 83χρονης πριγκίπισσας Ειρήνης - Η τελευταία δημόσια εμφάνισή της ήταν στις 7 Φεβρουαρίου 2025, στην Αθήνα, στον γάμο του ανιψιού της, Νικόλαου Ντε Γκρες με τη Χρυσή Βαρδινογιάννη
H βασίλισσα Σοφία με την αδερφή της πριγκίπισσα Ειρήνη
Ερφάν Σολτανί, ο 26χρονος διαδηλωτής στο Ιράν που θέλει να κρεμάσει ο Χαμενεΐ και θα περάσει μόλις 10 τελευταία λεπτά με την οικογένειά του
Καταδικάστηκε σε θάνατο χωρίς δίκη, χωρίς δικηγόρο και η εκτέλεσή του με απαγχονισμό έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2026
Ο Ερφάν Σολτανί 5