Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ισραήλ: Την Κυριακή η ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση

Ισραήλ: Την Κυριακή η ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το τέλος της εποχής Νετανιάχου στο Ισραήλ. Την Κυριακή (13.06.2021) το κοινοβούλιο της χώρας (Κνεσέτ) θα ψηφίσει για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή όχι στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας. Και αυτό ίσως σημάνει το τέλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αν η κυβέρνηση που σχημάτισαν αριστερά, δεξιά, κεντρώα και ένα αραβικό κόμμα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και αναλάβει την διακυβέρνηση του Ισραήλ, τότε θα σημάνει το τέλος της 12ετούς εξουσίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου, του μακροβιότερου ηγέτη της χώρας.

Την περασμένη Τετάρτη, ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος Yesh Atid Γιαΐρ Λαπίντ ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και ο εθνικιστής Ναφτάλι Μπένετ, πρώην υπουργός Άμυνας που ηγείται του ακροδεξιού κόμματος Yamina, σχημάτισαν ευρεία κυβερνητική συμμαχία ύστερα από τις εκλογές της 23ης Μαρτίου (την 4η εκλογική μάχη στο Ισραήλ σε δύο χρόνια) στις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία.

Βάσει της συμφωνίας τους, ο Μπένετ θα αναλάβει πρώτος την πρωθυπουργία και θα ακολουθήσει ο Λαπίντ.

Ο Μπένετ είχε ζητήσει από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Γιαρίβ Λέβιν, πιστό στον Νετανιάχου, να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στην Κνεσέτ αύριο Τετάρρη (09.06.2021) και κάλεσε τον πρωθυπουργό να «μην ασχοληθεί άλλο» και να εγκαταλείψει οποιεσδήποτε προσπάθειες να πείσει μέλη της νέας συμμαχίας να αποσκιρτήσουν και να ματαιώσουν την ορκωμοσία της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις