Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ισραήλ – εκλογές: ΝΑΙ σε δύο ακροδεξιά κόμματα – ΌΧΙ σε αραβικό συνασπισμό!

Ισραήλ – εκλογές: ΝΑΙ σε δύο ακροδεξιά κόμματα – ΌΧΙ σε αραβικό συνασπισμό!
φωτογραφία: αρχείο Reuters

Η εκλογική επιτροπή του Ισραήλ ενέκρινε την υποψηφιότητα δύο ακροδεξιών Εβραίων πολιτικών του κόμματος Εβραϊκή Ισχύς στις εκλογές της 9ης Απριλίου.

Αντίθετα, οι αρμόδιες εκλογικές αρχές απέκλεισαν ένα αραβικό κόμμα, το οποίο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου έχει κατηγορήσει ότι στηρίζει την τρομοκρατία.

Η εκλογική επιτροπή, που αποτελείται από έναν δικαστή και εκπροσώπους των κομμάτων του απερχόμενου κοινοβουλίου, επικύρωσε την υποψηφιότητα του Μάικλ Μπεν – Αρί, επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Ισχύς, παρά την αντίθετη άποψη του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ και τις εκκλήσεις άλλων πολιτικών κομμάτων.

Παράλληλα εγκρίθηκε και η υποψηφιότητα του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ενός άλλου πολιτικού του ίδιου κόμματος.

Ο Μπεν – Αρί έχει χαρακτηρίσει τους Ισραηλινούς Άραβες “προδότες και δολοφόνους”, γεγονός που αποτελεί “υποκίνηση στον ρατσισμό”, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι από μόνα τους τα δύο αυτά κόμματα – Εβραϊκή Ισχύς και Εβραϊκή Εστία – δεν θα κατάφερναν να συγκεντρώσουν το 3,5% που είναι απαραίτητο για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο. Συμμαχώντας μπορεί να κερδίσουν έως και πέντε έδρες σε σύνολο 120.

Ο Νετανιάχου εκτιμά ότι η συμμαχία μεταξύ τους είναι ένας τρόπος να βελτιώσει τις πιθανότητές του να σχηματίσει μια δεξιά κυβέρνηση υπό το Λικούντ μετά τις πρόωρες εκλογές και να κερδίσει μια πέμπτη θητεία στην πρωθυπουργία.

Το αριστερό κόμμα Meretz όπως το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα έχουν ανακοινώσει ότι θα ασκήσουν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης της εκλογικής επιτροπής.

“Όσοι στηρίζουν την τρομοκρατία δεν έχουν θέση στην Κνεσέτ”, σχολίασε στο Twitter ο Νετανιάχου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις