Κόσμος

Ισραήλ: Υποβάθμιση του αξιόχρεου από τον Standard & Poor’s

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s Global υποβάθμισε σε «αρνητική» –από «σταθερή»– την προοπτική του αξιόχρεου που αποδίδει στο κράτος του Ισραήλ (AA-/A-1+) την Τρίτη.

Ο Standard & Poors επικαλέστηκε τον κίνδυνο ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων να εξαπλωθεί και να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην οικονομία και στην κατάσταση ασφαλείας της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s και Fitch έθεσαν επίσης υπό επανεξέταση την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου του Ισραήλ (A1), ενόψει ενδεχόμενης υποβάθμισής του, εξαιτίας του πολέμου και του κινδύνου κλιμάκωσης και εξάπλωσής του.

Σε ανακοίνωσή του, ο S&P Global σημείωσε πως «επί του παρόντος, εκτιμάμε ότι η σύρραξη θα παραμείνει επικεντρωμένη στη Γάζα και δεν θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις ως έξι μήνες».

Συμπλήρωσε πως ενδέχεται να επαναφέρει την προοπτική του αξιόχρεου στο επίπεδο «σταθερή» αν υπάρξει επίλυση της σύγκρουσης και κατά συνέπεια «μείωση των περιφερειακών και εγχώριων κινδύνων ασφαλείας, χωρίς υλικές μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ισραηλινή οικονομία και στα δημόσια οικονομικά». Πρόσθεσε ότι η διεθνής υποστήριξη θα μπορούσε να αμβλύνει κάποιες από τις αρνητικές μακροοικονομικές επιπτώσεις για το Ισραήλ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: «Δεν θα υπάρχουν διόδια, εκτός αν είναι από τις ΗΠΑ» – Τα «αγκάθια» των συνομιλιών στην Ελβετία
Στην Ελβετία θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζει Ντι Βανς και την ιρανική αντιπροσωπεία να προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για την μόνιμη εκεχειρία
FILE PHOTO: A drone view of vessels anchored in the Strait of Hormuz as seen from Musandam, Oman, June 8, 2026. REUTERS/Stringer/File Photo
«Ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ» επιμένει ο αμερικανικός στρατός – Συνεχίζεται το διπλωματικό «θρίλερ»
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι «προπαρασκευαστικές» συνομιλίες μεταξύ διπλωματών στο Μπούργκενστοκ κοντά στην Λουκέρνη με στόχο την διατήρηση του διαλόγου επί την προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν
Vessels in the Strait of Hormuz near the beach of Bandar Abbas, Iran, June 17, 2026. Amirhosein Khorgooi/ISNA/via WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL. NO ACCESS FOR ISRAELI MEDIA. NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA. DIGITAL: NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA.
«Κούβα όπως Βενεζουέλα»: Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο νησί
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε ένα σενάριο επέμβασης στην Κούβα, συγκρίνοντας την κατάσταση με τη Βενεζουέλα και δηλώνοντας πως μια αντίστοιχη επιχείρηση είναι πιθανή
Κούβα