Δευτέρα, 3 Ιουν.
32oC Αθήνα

«Ιστορική ημέρα»: Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνώρισαν «το κράτος της Παλαιστίνης» – Η αντίδραση του Ισραήλ

«Ιστορική ημέρα»: Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνώρισαν «το κράτος της Παλαιστίνης» – Η αντίδραση του Ισραήλ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Espen Barth Eide και ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Store ενώ κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις για την Παλαιστίνη - REUTERS

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν τη συντονισμένη απόφασή τους να αναγνωρίσουν «το κράτος της Παλαιστίνης», με την ελπίδα ότι το παράδειγμά τους θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, την ώρα που η λύση των δύο κρατών «κινδυνεύει» εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την αναγνώριση ενός κράτους της Παλαιστίνης από τις 28 Μαΐου, απευθύνοντας με την ευκαιρία «ισχυρή έκκληση» σε άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο ενώ μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα.

Κάνοντας λόγο για μια «ιστορική ημέρα» ο Ιρλανδός ομόλογός του Σάιμον Χάρις ακολούθησε λίγο αργότερα, όπως και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μια από τις πιο επικριτικές φωνές έναντι της στρατιωτικής επιχείρησης του ξεκίνησε το Ισραήλ εναντίον της Γάζας σε αντίποινα για την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Ο (Ισραηλινός) πρωθυπουργός (Μπενιαμίν) Νετανιάχου δεν διαθέτει ειρηνευτικό σχέδιο για την Παλαιστίνη», κατήγγειλε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος στους βουλευτές.

«Η μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς είναι νόμιμη και απαραίτητη μετά την 7η Οκτωβρίου, αλλά ο Νετανιάχου έχει προκαλέσει τόσο πόνο, καταστροφή και έχθρα στη Γάζα και στην υπόλοιπη Παλαιστίνη που η λύση των δύο κρατών κινδυνεύει», εκτίμησε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός.

Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης θα γίνει επίσημα στις 28 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία είναι προγραμματισμένο το επόμενο υπουργικό συμβούλιο, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με καταμέτρηση της Παλαιστινιακής Αρχής, 142 χώρες από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει ότι αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

Στην κοινή πρωτοβουλία Μαδρίτης, Δουβλίνου και Όσλο ενδέχεται να ενταχθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Σλοβενίας και της Μάλτας είχαν υπογράψει κοινή ανακοίνωση με τη Μαδρίτη και το Δουβλίνο, στην οποία οι τέσσερις χώρες εξέφραζαν την επιθυμία του να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας υιοθέτησε στις 9 Μαΐου διάταγμα για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα σταλεί στο κοινοβούλιο προς ψήφιση ως τις 13 Ιουνίου.

«Πιόνια στα χέρια του Ιράν»

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε αμέσως ανακοινώνοντας την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των Ισραηλινών πρεσβευτών στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

Χθες Τρίτη (21/5/24) σε μήνυμα μέσω βίντεο που απηύθυνε στο Δουβλίνο και αναρτήθηκε στο Χ είχε προειδοποιήσει ότι «η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους κινδυνεύει να σας μετατρέψει σε πιόνια στα χέρια του Ιράν» και της Χαμάς.

Τυχόν αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους απλώς «θα τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό και την αστάθεια», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 1.170 ανθρώπων, κυρίως πολιτών, σύμφωνα με απολογισμό του AFP που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Από τους 252 ανθρώπους που έπιασαν ομήρους οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι, 124 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων οι 37 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να καταστρέψει τη Χαμάς και σε αντίποινα ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Γάζας, από την οποία έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 35.647 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις