Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ιστορική μέρα για Σερβία, Σκόπια και Μαυροβούνιο

Με χαμόγελα περιμένουν για τον έλεγχο μόνο των διαβατηρίων. ΦΩΤΟ REUTERS

Καταργήθηκε η βίζα για τις χώρες της συνθήκης του Σένγκεν.

Με πυροτεχνήματα γιόρτασαν στη Σερβία την κατάργηση των θεωρήσεων για τους ταξιδιώτες.
Οι πρώτοι Σέρβοι που ταξίδεψαν χωρίς βίζα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 50 άτομα που έφτασαν στις Βρυξέλες τα μεσάνυχτα και θα επισκεφτούν άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η περιοδεία στην Ευρώπη των πενήντα αυτών ατόμων, οργανώθηκε από τη σερβική κυβέρνηση και βασικά κριτήρια για την επιλογή τους ήταν να μην έχουν ποτέ στο παρελθόν ταξιδέψει στο εξωτερικό και να έχουν διακριθεί για το κοινωνικό τους έργο.

    Στις 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα, τη συνοριακή διάβαση ΄΄Χόργκος΄΄ με την Ουγγαρία διέσχισε και ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, συνοδευόμενος από δεκάδες κατοίκους της πόλης Σουμπότιτσα. Ο κ. Γέρεμιτς δήλωσε ότι η κατάργηση των θεωρήσεων δεν αποτελεί νίκη της κυβέρνησης αλλά όλων των πολιτών της Σερβίας. “Από σήμερα βρισκόμαστε ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη. Η αποστολή μας δεν τελείωσε απαιτούνται να γίνουν ακόμη πολλά για να καταστεί η Σερβία πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, είπε ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών.

    Η κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της Σερβίας όπως επίσης της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου αποφασίστηκε από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. στις 30 Νοεμβρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε