Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Ιστορική ομιλία Μπάιντεν: Δεν είπε ούτε μια φορά το όνομα του Τραμπ – «Δεν θα υποκλιθώ ποτέ στον Πούτιν»

Ιστορική ομιλία Μπάιντεν: Δεν είπε ούτε μια φορά το όνομα του Τραμπ – «Δεν θα υποκλιθώ ποτέ στον Πούτιν»

Σε τόνους τόσο υψηλούς που δεν μας έχει συνηθίσει κινήθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του για την κατάσταση της ένωσης καθώς η χώρα του βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, το φάντασμα του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται στον ορίζοντα ενώ ο Μπάιντεν εκτιμάται ότι υιοθέτησε επιθετικό τόνο καθώς δεν σταματούν να εκφράζονται ανησυχίες και επικρίσεις για την ηλικία του.

Ο ασυνήθιστα λοιπόν επιθετικός Τζο Μπάιντεν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του προκατόχου και αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ από τα πρώτα λεπτά της μεγάλης ομιλίας του για την κατάσταση της ένωσης, κατηγορώντας τον πως υποτάχθηκε, «υποκλίθηκε» στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τονίζοντας πως «η ελευθερία και η δημοκρατία» στη χώρα υφίστανται «επίθεση».

Στο επιβλητικό ημικύκλιο του αμερικανικού Κογκρέσου, επευφημούμενος ζωηρά από κοινοβουλευτικούς της παράταξής του, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Ρεπουμπλικάνοι παρέμεναν καθισμένοι στις θέσεις τους, ο Δημοκρατικός, 81 ετών, υποψήφιος για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, διαβεβαίωσε πως «δεν θα υποκλιθώ ποτέ» στον ρώσο πρόεδρο, που διέταξε τον Φεβρουάριο του 2022 τις ένοπλες δυνάμεις του να εισβάλλουν στην Ουκρανία. 

«Ο προκάτοχός μου, Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, λέει στον Πούτιν ‘κάνε ό,τι θες’. Όντως το είπε αυτό πρώην πρόεδρος, υποκλινόμενος σε ρώσο πρόεδρο. Είναι σκάνδαλο. Είναι επικίνδυνο. Είναι απαράδεκτο!», είπε χωρίς ποτέ να προφέρει το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη, πως θέλει το μέλλον της Αμερικής να βασίζεται στις «θεμελιώδεις αξίες» της: «την εντιμότητα, την αξιοπρέπεια, την ισότητα».

«Να όμως που κάποιοι άλλοι άνθρωποι της ηλικίας μου βλέπουν άλλη ιστορία», αυτή μιας Αμερικής παραδομένης «στην αποστροφή, στην εκδίκηση», επρόκειτο να προσθέσει, αναφερόμενος και πάλι, εμμέσως πλην σαφώς, στον 77χρονο αντίπαλό του.

Αντικρούοντας τη ρητορεία περί «παρακμής» των ΗΠΑ που χρησιμοποιεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως επί προεδρίας του, η χώρα κατέγραψε τη «μεγαλύτερη ανάκαμψη» της ιστορία της, έπειτα από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Ξεκάθαρα, αυτοί που καυχώνται για το ότι ακύρωσαν» την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση από το Ανώτατο Δικαστήριο «δεν έχουν ιδέα για τη δύναμη των γυναικών στην Αμερική», είπε ακόμα.

Προειδοποίηση στο Ισραήλ και πρωτοβουλία για ανακούφιση των κατοίκων της Γάζας

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να μη χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως «διαπραγματευτικό χαρτί» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πληθυσμός λιμοκτονεί έπειτα από πέντε μήνες πολέμου και πολιορκίας, διαβεβαιώνοντας πως εργάζεται «ακατάπαυστα» για να επιτευχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός».

Ανήγγειλε επίσης την κατασκευή προσωρινού λιμένα στη Λωρίδα της Γάζας, για να επιτραπεί η παράδοση μεγαλύτερων ποσοτήτων βοήθειας διά θαλάσσης στον παλαιστινιακό θύλακο, όπου οι ελπίδες πως θα κλειστεί συμφωνία ανακωχής ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς μοιάζουν να σβήνουν.

Η διανομή βοήθειας με αεροπορικές ρίψεις ή διά θαλάσσης δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις παραδόσεις με χερσαία μέσα, επισημαίνουν ωστόσο ανώτερα στελέχη του ΟΗΕ, που προειδοποιούν εναντίον του «σχεδόν αναπόφευκτου γενικευμένου λιμού» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να εξασφαλίσουμε άμεση κατάπαυση του πυρός τουλάχιστον έξι εβδομάδων» ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, καθώς ο πόλεμος έχει πλέον εισέλθει στον έκτο του μήνα.

Η ανθρωπιστική βοήθεια, πρόσθεσε απευθυνόμενος στους «ηγέτες του Ισραήλ», δεν πρέπει ούτε «μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κάτι δευτερεύον, ούτε ως διαπραγματευτικό χαρτί».

Επιβεβαίωσε επίσης πως διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να στήσουν λιμάνι εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας για να υπάρξει «μαζική αύξηση» των ποσοτήτων βοήθειας που παραδίδονται κάθε μέρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις