Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Ιστορικό ορόσημο στις σχέσεις Κίνας – Ιαπωνίας

Ιστορικό ορόσημο στις σχέσεις Κίνας – Ιαπωνίας

Για ιστορικό ορόσημο στις σχέσεις με την Κίνα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο, την ώρα που οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας επιδιώκουν μια περαιτέρω οικοδόμηση των σχέσεών τους και της μεταξύ τους εμπιστοσύνης απέναντι στο κλίμα τριβών στον εμπορικό τομέα με τις ΗΠΑ.

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την αυγή μιας νέας συνεργασίας Ιαπωνίας-Κίνας πρόσθεσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός μιλώντας σε φόρουμ κατά την επίσκεψή του στην κινεζική πρωτεύουσα και σημείωσε επίσης ότι αναμένεται να υπάρξουν νέες δυνατότητες στη βιομηχανία σε τομείς όπως αυτός των υποδομών, της επιμελητείας, της ιατρικής φροντίδας και των χρηματοοικονομικών.

Η Κίνα προτίθεται να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις της με την Ιαπωνία και να υπάρξει μια επιστροφή σε υγιείς και ομαλές διμερείς σχέσεις, δήλωσε παράλληλα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ.

Η Κίνα υποστηρίζει εξάλλου την πραγματοποίηση συνομιλιών ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Βόρεια Κορέα για την επίλυση των ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε ο Λι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Άμπε στο Πεκίνο.

Και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί το ελεύθερο εμπόριο, σημείωσε επίσης ο Κινέζος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Κίνα δεν επιδιώκει να συνεχίσει μια ανταγωνιστική υποτίμηση του νομίσματός της.

Ιαπωνία – Κίνα ενώνουν τις δυνάμεις τους για Βόρεια Κορέα

Η Ιαπωνία και η Κίνα φέρουν μεγάλη ευθύνη για τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας και θα εργαστούν από κοινού στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, δήλωσε παράλληλα ο Άμπε στην συνέντευξη αυτή Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.

Η Ιαπωνία είναι προσηλωμένη στην εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με την Βόρεια Κορέα, πρόσθεσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στην συνέντευξη αυτή Τύπου.

Ωστόσο κάποια ζητήματα, όπως η απαγωγή από τη Βόρεια Κορέα Ιαπώνων πολιτών, θα πρέπει να επιλυθούν προτού εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Βόρειας Κορέας, σημείωσε ο Άμπε.

Κατά την πρώτη εδώ και επτά χρόνια επίσκεψη Ιάπωνα πρωθυπουργού στην Κίνα, οι δύο χώρες υπέγραψαν σήμερα μια ευρεία σειρά συμφωνιών για την ενίσχυση των διμερών σχέσεών τους, με τις οποίες δεσμεύονται να ενισχύσουν την συνεργασία σε τομείς που εκτείνονται από αυτόν των χρηματοοικονομικών ως αυτόν του εμπορίου και της καινοτομίας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις