Κόσμος

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε το Περού

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μεγάλος σεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (23.06.2021, ώρα Ελλάδας) στη Λίμα, την πρωτεύουσα του Περού.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο του Περού, ο σεισμός είχε ισχύ 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η σεισμική δόνηση, η οποία το Κέντρο αρχικά είχε εκτιμήσει πως ήταν ισχύος 5,8 βαθμών, καταγράφηκε χθες Τρίτη στις 21:54 (τοπική ώρα· σήμερα Τετάρτη στις 05:54 ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε βάθος 32 χιλιομέτρων και σε απόσταση 33 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά από τη Μάλα, παράκτια περιοχή περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Λίμα. Από την πρώτη στιγμή η περουβιανή υδρογραφική υπηρεσία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να χτυπήσει τσουνάμι.

Κάτοικοι της πρωτεύουσας του Περού βρήκαν στους δρόμους τρομοκρατημένοι από τον σεισμό, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο σεισμός «ήταν πολύ δυνατός, ταρακούνησε όλο το σπίτι, αναγκάστηκα να βγω έξω», είπε η Χούλια Λάσαρο Ροδρίγκες, 60 ετών. Στην Κόστα Βέρδε («Πράσινη Ακτή»), αναφέρθηκαν πτώσεις βράχων από ύψος 80 μέτρων, μετέδωσε το περουβιανό τηλεοπτικό δίκτυο Canal N.

Το Περού πλήττεται κάθε χρόνο από τουλάχιστον 30 σεισμούς που γίνονται αισθητοί από τον πληθυσμό, καθώς βρίσκεται πάνω στον επιλεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού, περιοχή με έντονη ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα λόγω των μετακινήσεων τεκτονικών πλακών, κατά μήκος των δυτικών ακτών της αμερικανικής ηπείρου.

Από τη δική του πλευρά, το γερμανικό κέντρο έρευνας για τις γεωεπιστήμες (GFZ) εκτίμησε πως ο σεισμός ήταν ισχύος 5,7 βαθμών και σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά των ακτών του Περού στον Ειρηνικό, σε βάθος 10 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός σημειώθηκε καθώς το Περού περιμένει ακόμη να μάθει το επίσημο αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 6ης Ιουνίου και η πολιτική ατμόσφαιρα είναι ολοένα περισσότερο τεταμένη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
H ισραηλινή αεροπορική εταιρεία El Al ξαναρχίζει τις πτήσεις προς το Ντουμπάι
Λίγες ώρες νωρίτερα πτήση της Flydubai των Εμιράτων, από το Ντουμπάι με προορισμό το Τελ Αβίβ έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία έπειτα από απόπειρα του συγκυβερνήτη να ρίξει το αεροσκάφος
Αεροσκάφος της El Al Airlines απογειώνεται από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ
Ο Νετανιάχου υποδέχθηκε τους επιβάτες της Flydubai – Η αγκαλιά με τον «ήρωα» που φορούσε μπλούζα γεμάτη αίματα
«Άρπαξα τα χειριστήρια και άρχισα να τα τραβάω», είπε και εξήγησε ότι ήξερε τι έπρεπε να κάνει επειδή παρακολουθεί τη σειρά «Mayday» που αναλύει αεροπορικά δυστυχήματα
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποδέχθηκε τους επιβάτες της πτήσης της Flydubai
54
Πτήση «θρίλερ» της Flydubai: Οι επιβάτες περιγράφουν τον εφιάλτη που έζησαν – «Ακούγαμε κραυγές, έμοιαζε με “τρενάκι του τρόμου”»
Χάος στην πτήση FZ1073 με προορισμό το Ισραήλ - Επιβάτες φέρεται να ακινητοποίησαν τον συγκυβερνήτη πριν από την αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία
Αεροπλάνο της FlyDubai με προορισμό το Ισραήλ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάνει αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία μετά από σήμα έκτακτης ανάγκης στις 30 Σεπτεμβρίου 2026