Κόσμος

Ιταλία: Ανακαλύφθηκε νεκροταφείο δεινοσαύρων ηλικίας 80 εκατομμυρίων ετών

Η Ιταλία φημίζεται για αρκετά πράγματα, αλλά σίγουρα όχι για τους δεινόσαυρους της, τουλάχιστον έως τώρα.

Και αυτό γιατί επιστήμονες ανακοίνωσαν μια μεγάλη ανακάλυψη, την πρώτη παλαιοντολογική τοποθεσία στην Ιταλία με πολλούς σκελετούς δεινοσαύρων ηλικίας περίπου 80 εκατομμυρίων ετών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και άλλων πανεπιστημίων, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», ανέφεραν ότι πρόκειται για την τοποθεσία Βιλάτζιο ντελ Πεσκατόρε, ένα παλαιό λατομείο κοντά στην Τεργέστη, στη βορειοανατολική Ιταλία.

Οι σκελετοί που βρέθηκαν εκεί (τουλάχιστον επτά, ίσως και 11), ανήκουν στο φυτοφάγο είδος Tethyshadros insularis, που έφθανε σε μήκος τα πέντε μέτρα, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει ένας που βαφτίστηκε «Μπρούνο» και είναι ο καλύτερα διατηρημένος.

Στη συγκεκριμένη τοποθεσία, εκτός από τους δεινόσαυρους, βρέθηκαν απολιθώματα ψαριών, κροκοδείλων, ιπτάμενων ερπετών και άλλων οργανισμών, που παρέχουν μια ανάγλυφη εικόνα για ένα αρχαίο οικοσύστημα που, σύμφωνα με τους Ιταλούς επιστήμονες, δεν υπάρχει όμοιο του στον κόσμο.

Τα πρώτα μεμονωμένα απολιθώματα στο Βιλάτζιο ντελ Πεσκατόρε είχαν ανακαλυφθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά θεωρήθηκαν εξαίρεση του κανόνα. Στη διάρκεια της εποχής των δεινοσαύρων, πριν 230 έως 66 εκατομμύρια χρόνια, η περιοχή της αρχαίας Μεσογείου εκτιμάτο ότι θα ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή, με αμέτρητα μικρά νησιά απομακρυσμένα από κάθε ήπειρο, γι’ αυτό θεωρείτο ότι ήταν ακατάλληλη να φιλοξενήσει μεγάλα ζώα. Όμως αυτή η εικόνα μάλλον πρέπει πλέον να αναθεωρηθεί.

Αρχικά οι γεωλόγοι εκτίμησαν ότι το σημερινό Βιλάτζιο ντελ Πεσκατόρε αποτελούσε τμήμα ενός νησιού στο μέσον ενός πρωτο-μεσογειακού ωκεανού, της Τηθύος. Η ανακάλυψη αρχικά του σκελετού ενός «νάνου» δεινοσαύρου που ονομάστηκε «Αντόνιο», φάνηκε να επιβεβαιώνει τη θεωρία αυτή, καθώς σε ένα νησί -λόγω των εξελικτικών πιέσεων από την έλλειψη επαρκών πόρων- τα ζώα τείνουν να έχουν μικρό μέγεθος. Όμως ο «Μπρούνο» που βρέθηκε πιο πρόσφατα και είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος, δημιουργεί μια νέα εικόνα.

Νεότερα γεωλογικά δεδομένα συνηγορούν ότι πριν 80 εκατομμύρια χρόνια η σημερινή βορειοανατολική Ιταλία ήταν μια ξηρά απέναντι σε ένα μεγάλο ωκεανό και ήταν συνδεδεμένη με τη δυτική Ευρώπη και την Ασία.

Συνεπώς δεν υπήρχαν μόνο πολλά μικρά νησιά στην αρχαία Μεσόγειο, άρα οι δεινόσαυροι μπορεί να είχαν φθάσει δια ξηράς στην περιοχή της Ιταλίας. Μετά τη σύγκριση με τον «Μπρούνο» και τα αλλά πρόσφατα απολιθώματα, ο παλαιότερος «Αντόνιο» εκτιμάται πλέον ότι δεν ήταν μικροσκοπικός δεινόσαυρος αλλά απλώς πολύ μικρός σε ηλικία.

Η συλλογή των απολιθωμάτων φιλοξενείται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Τεργέστης, μετά από παραχώρηση του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΝΑΤΟ: Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων επτά χωρών συνεχίζουν στην Ουάσινγκτον τις συνομιλίες τους για την Ουκρανία
Αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γιατί το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν συζητήθηκε λεπτομερώς στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε νωρίτερα
ΝΑΤΟ
Ανάλυση New York Times: Ανοιχτό αλλά αβέβαιο το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδόν ποτέ δεν προφέρει το όνομα του Ουκρανού ομολόγου του. Κι όμως, η ιδέα μιας συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών επανέρχεται, τροφοδοτούμενη από τις διπλωματικές κινήσεις του προέδρου Τραμπ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν
New York Times: Χιλιάδες παιδιά εξαφανισμένα στα ορφανοτροφεία του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία
Έρευνα αποκαλύπτει πώς χιλιάδες παιδιά αποσπάστηκαν από τις οικογένειές τους από τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και τοποθετήθηκαν σε ορφανοτροφεία, μερικές φορές με τη βοήθεια της διεθνούς ΜΚΟ Παιδικά Χωριά SOS
Καπνοί στην Δαμασκό
Η εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ με το Νόμπελ Ειρήνης διαμορφώνει πλέον τη διπλωματία του
Ο Αμερικανός πρόεδρος βάζει όλη του την ενέργεια στο να κερδίσει τη διάσημη διάκριση που απέσπασε το 2009 ο Μπαράκ Ομπάμα – Μια εμμονή που επηρεάζει σήμερα τις διπλωματικές του επιλογές, αναλύει η ελβετική εφημερίδα Le Temps
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 3