Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ιταλία: Αποδυναμώνεται το Forza Italia μετά τον θάνατο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ιταλία: Αποδυναμώνεται το Forza Italia μετά τον θάνατο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Αισθητά αποδυναμώνεται το κόμμα Forza Italia μετά την απώλεια του ηγέτη του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως αποκαλύπτεται στις δημοσκοπήσεις που γίνονται στην Ιταλία περίπου 1 μήνα μετά τον θάνατο του «Καβαλιέρε».

Πιο συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της εταιρίας Quorum/Youtrend για το τηλεοπτικό δίκτυο Sky της Ιταλίας, φαίνεται ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες, το Forza Italia έπεσε στο 6,1% στην πρόθεση ψήφου από το 9,6%. Είχε σημειώσει μεγάλη αύξηση μετά τον θάνατο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ωστόσο τώρα μειώθηκε αισθητά.

Πάντως, η συντηρητική συμμαχία που κυβερνά την Ιταλία συνεχίζει να «πείθει» περισσότερους πολίτες, απ’ ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης: το κόμμα Fratelli d’Italia της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, συγκεντρώνει το 29,7% της πρόθεσης ψήφου και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι το 8,5%.

Μικρότερες κεντρώες δυνάμεις συγκεντρώνουν το 3% ενώ σε ό,τι αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής της Έλι Σλάιν στηρίζεται από το 19,8% των ερωτηθέντων, το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Τζουζέπε Κόντε από το 15,7%.

Η δε συμμαχία οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς εξασφαλίζει το 3,7% και το κεντρώο κόμμα Azione (Δράση) το 3,5%.

Με αναφορά, τέλος, στους πολιτικούς αρχηγούς, η δράση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι κρίνεται θετικά από το 42% του στατιστικού δείγματος, ενώ ακολουθούν ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός των «πεντάστερων», Τζουζέπε Κόντε, με το 36%, η γραμματέας των «Δημοκρατικών», Έλι Σλάιν, με ποσοστό 26% και ο κεντρώος πρώην πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, με το 25%.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις