Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ιταλία: Αρχίζει τις διαβουλεύσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Νέα ομάδα στήριξης Κόντε στη Γερουσία

Ιταλία: Αρχίζει τις διαβουλεύσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Νέα ομάδα στήριξης Κόντε στη Γερουσία
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα πρόκειται να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους ανώτατους θεσμικούς ιθύνοντες και τις πολιτικές δυνάμεις σήμερα το απόγευμα και να τις ολοκληρώσει την Παρασκευή το βράδυ.

Η πρώτη του συνάντηση, στο μέγαρο Κυρηνάλιο, θα γίνει με τους προέδρους της βουλής και της Γερουσίας και η τελευταία, την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα , με τους εκπροσώπους του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Το κύριο ζητούμενο στη φάση αυτή είναι να εξακριβωθεί αν ο Τζουζέπε Κόντε έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μια ευρύτερη υποστήριξη στην Γερουσία (η οποία να αγγίζει, τουλάχιστο την απόλυτη πλειοψηφία των 161 ψήφων) ώστε να μπορέσει να λάβει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Ιταλός πρόεδρος συνεχίζει να απαιτεί, όπως αφήνει να διαρρεύσει, μια σαφή και σταθερή κοινοβουλευτική στήριξη.

Την ώρα αυτή, στη Γερουσία της Ρώμης επισημοποιείται η δημιουργία νέας ομάδας, την οποία απαρτίζουν δέκα «κεντρώοι και ευρωπαϊστές γερουσιαστές» με στόχο την παροχή πλήρους στήριξης στον Κόντε και, κατά συνέπεια, σε μια νέα του κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σύντομα ο αριθμός των μελών της πρόκειται να αυξηθεί, με την προσχώρηση άλλων δυο πρώην μελών της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Για να υπάρξει, όμως, οι απαιτούμενη σταθερότητα και ασφάλεια κατά τις διάφορες ψηφοφορίες, ο Κόντε θα πρέπει να καταφέρει «να στρατολογήσει» σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τουλάχιστον άλλα πέντε με έξι μέλη της Γερουσίας.

Έως τώρα, βέβαια, κανείς δεν είναι σε θέση να προχωρήσεις σε ασφαλείς προβλέψεις. Αν ο Κόντε πετύχει τον στόχο του, θα παραμείνει πρωθυπουργός. Διαφορετικά, μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία των Πέντε Αστέρων με την κεντροαριστερά, την Ιταλική Αριστερά και διάφορα κεντρώα μέλη του κοινοβουλίου, αλλά με επιλογή νέου πρωθυπουργού. Ενώ ουδείς αποκλείει πλέον (έστω κι αν υπάρχουν τεράστιες πρακτικές και πολιτικές δυσκολίες) τη σύσταση μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, με την συμμετοχή σχεδόν όλων των κομμάτων.

Για να συνεχίσει να κυβερνά την χώρα, τέλος, ο Κόντε μπορεί να ακολουθήσει και μια άλλη οδό: να ενισχύσει τις επαφές και τον διάλογο με το κόμμα «Ζωντανή Ιταλία», του Ματέο Ρέντσι. Πρόκειται για την πολιτική δύναμη που, με την αποχώρησή της από την κυβέρνηση, προκάλεσε την πολιτική αυτή κρίση. Αλλά τυχόν επαναπροσέγγιση βάσει ενός ανανεωμένου κυβερνητικού προγράμματος, θα επέτρεπε τόσο στον Κόντε, όσο και στον Ρέντσι, να ξεπεράσουν την φάση οξύτατης σύγκρουσης των περασμένων εβδομάδων και να αποφύγουν την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Μια εξέλιξη η οποία, βάσει των διαφόρων δημοσκοπικών ερευνών, θα ευνοούσε κυρίως την εθνικιστική δεξιά της Λέγκα και την άκρα δεξιά των «Αδελφών της Ιταλίας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις