Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ιταλία: Διάταγμα μειώνει στους τέσσερις μήνες την προθεσμία επαναπατρισμού των μεταναστών

Ιταλία: Διάταγμα μειώνει στους τέσσερις μήνες την προθεσμία επαναπατρισμού των μεταναστών

Η κυβέρνηση στην Ιταλία ανακοίνωσε την υπογραφή διυπουργικού διατάγματος που μειώνει στους τέσσερις μήνες την προθεσμία επαναπατρισμού μεταναστών κατ΄εφαρμογήν συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί με διάφορες χώρες προέλευσης.

Η υπογραφή του συγκεκριμένου διατάγματος στην Ιταλία έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Λουίτζι ντι Μάιο. Το διυπουργικό διάταγμα (υπουργεία Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών) μειώνει την προθεσμία «για την στοιχειοθέτηση του εάν ένας μετανάστης μπορεί να παραμείνει στην Ιταλία ή να επαναπατρισθεί από τα δύο χρόνια στους τέσσερις μήνες», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εξηγώντας ότι σχετικές συμφωνίες υπάρχουν ήδη με το Μαρόκο και την Τυνησία, αλλά πρέπει «να ενισχυθούν και να επικυρωθούν».

Περί τις δέκα χώρες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των χωρών που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο του διατάγματος, ανάμεσά τους η Αλβανία, η Βοσνία, η Γκάνα, το Κόσοβο, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Σενεγάλη, η Σερβία.

«Το διάταγμα αυτό δεν προσβάλλει κανένα ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι θέμα δυσκινησίας των διαδικασιών σε σχέση με τις χώρες, περιλαμβανομένων μεσογειακών χωρών, με τις οποίες συνεργαζόμαστε και συναλλασσόμαστε σε καθημερινή βάση», εξήγησε ο ντι Μάιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι προβλέπεται ειδικό «ταμείο επαναπατρισμού» ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για την «υποστήριξη των διεθνών συμφωνιών στο πλαίσιο της συνεργασίας και της ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον ντι Μάιο, «η ανακατανομή των μεταναστών δεν μπορεί να είναι η οριστική λύση». Για τον λόγο αυτό θεωρεί ότι πρέπει να συνομολογηθούν «συμφωνίες με δημοκρατικά κράτη που ψηφίζουν, χώρες με τις οποίες έχουμε υπογράψει εμπορικές συμφωνίες».

Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επεξεργάζονται αυτήν την χρονική στιγμή σχέδιο αυτόματης ανακατανομής των μεταναστών που φθάνουν στην Μάλτα και την Ιταλία.

Προκαταρκτική συμφωνία υπεγράφη στις 23 Σεπτεμβρίου στην Μάλτα, από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία και την Μάλτα, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη κατά την διάρκεια του ευρωπαϊκού συμβουλίου «Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις» στο Λουξεμβούργο στις 8 Οκτωβρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις