Τετάρτη, 8 Μαΐ
25oC Αθήνα

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κοτταρέλλι

Ιταλία Ματταρέλλι Κοτταρέλα
Φωτογραφία Reuters

– Την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση στην Ιταλία πήρε ο Κάρλο Κοτταρέλλι
– Συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας με τον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματταρέλλα
– Δύσκολα θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση που θα φτιάξει
– Εκλογές το 2019 θέλει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός αλλά όλα δείχνουν… φθινόπωρο

Μια εξέλιξη αναμενόμενη. Η βυθισμένη στο πολιτικό χάος Ιταλία έχει από το μεσημέρι της Δευτέρας (28.05.2018) νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό. Και αυτός δεν είναι άλλος από το τεχνοκράτη και επί 25 χρόνια στέλεχος στο ΔΝΤ, Κάρλο Κοτταρέλλι.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας τον δέχτηκε στο προεδρικό Μέγαρο για να του δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών. «Ο πρόεδρος Ματαρέλα δέχθηκε τον δρα Κοταρέλι, από τον οποίο ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Ούγκο Ζαμπέτι μετά τη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες.

Εκλογές το 2019 ή… το φθινόπωρο

Αφού αποδέχτηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο Κοτταρέλλι εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους για δηλώσεις. Είπε πως η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα είναι ουδέτερη και θα δουλέψει για το καλό της Ιταλίας. Αν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, θα περάσει τον νέο προϋπολογισμό και μετά θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, το αργότερο στις αρχές του 2019 είπε επίσης. Αν όμως η κυβέρνηση καταψηφιστεί, οι κάλπες θα στηθούν μετά το καλοκαίρι.

Ο Κοταρέλι δήλωσε ρητά πως ούτε ο ίδιος ούτε οι υπουργοί του θα θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές. «Η κυβέρνησή μου θα διαχειριστεί με σωφροσύνη την δημόσια οικονομία», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης και νέος (;) πρωθυπουργός. «Με την Ευρώπη χρειάζεται εποικοδομητικός διάλογος, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος μας, ως ιδρυτικής χώρας είναι βασικός, όπως και η παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ», κατέληξε ο Κάρλο Κοτταρέλλι.

Ποιος είναι ο Κάρλο Κοτταρέλλι

Ο 54χρονος τεχνοκράτης έχει στην πλάτη του 25 χρόνια προϋπηρεσίας στο ΔΝΤ και άλλα έξι στην Τράπεζα της Ιταλίας. Σπούδασε οικονομικά στην Ιταλία και στην Μεγάλη Βρετανία. Στο ΔΝΤ είχε επιτελική θέση στη σύνταξη της έκθεσης που αναλύει την κατάσταση της δημόσιας οικονομίας μεγάλων χωρών του πλανήτη.

Το 2013, η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέττα του ζήτησε να υποδείξει με ποιο τρόπο η χώρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους, περικόπτοντας σειρά άχρηστων δαπανών. Το σχέδιό του, όμως, δεν βρήκε ουσιαστική εφαρμογή. Από το 2017 είναι Διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τη Δημόσια Οικονομία του Καθολικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

Ο Κάρλο Κοτταρέλλι έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους. Πρόσφατα δε, εκφράσθηκε αρνητικά σχετικά με την συνεργασία των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα, υπογραμμίζοντας ότι «το κυβερνητικό πρόγραμμά τους θα προκαλούσε αύξηση του δημοσίου ελλείμματος».

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα στην Ιταλία

Μετά το βέτο του Ματταρέλλα στον Πάολο Σαβόνα, τον υπουργό Οικονομικών που πρότεινε ο… προηγούμενος εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και την αποτυχία των ευρωσκεπτικιστών να σχηματίσουν κυβέρνηση, η Ιταλία ζει μια νέα πολιτική κρίση. Από την οποία μοναδική διέξοδος φαντάζουν οι νέες εκλογές.

Το πρώτο βήμα σε κάθε περίπτωση θα είναι η κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Κάρλο Κοτταρέλλι. Ο 54χρονος δεν οφείλει να διαπραγματευτεί με πολιτικά κόμματα. Εκτιμάται ότι θα σχηματίσει γρήγορα την κυβέρνησή του. Θα ορκιστεί πρωθυπουργός και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Και εδώ αρχίζουν τα… δύσκολα.

Το κοινοβούλιο

Είναι πολύ απίθανο ο Κοτταρέλλι να λάβει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, στο οποίο κυριαρχούν οι βουλευτές του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά. Τα δυο κόμματα απορρίπτουν κατηγορηματικά όσα αυτός αντιπροσωπεύει.

Χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, στην κυβέρνηση θα ανατεθεί μόνο η διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων εν αναμονή νέων εκλογών, η ημερομηνία των οποίων θα καθορισθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συμφωνία με τους κύριους πολιτικούς αξιωματούχους και τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι νέες εκλογές μπορεί να γίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου (πιθανότερη ημερομηνία η 9η Σεπτεμβρίου) ή αργότερα μέσα στο φθινόπωρο.

Οι προηγούμενες εκλογές

Στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, ο συνασπισμός δεξιάς/ακροδεξιάς κέρδισε 37% των ψήφων: 17% η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και 14% η δεξιά Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (14%). Πρώτο κόμμα ήταν το Κίνημα 5 Αστέρων με ποσοστό άνω του 32%, ενώ το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα έπεσε στο 19%.

Οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν πλέον τη Λέγκα γύρω στο 22% των προθέσεων ψήφου ενώ οι άλλοι σχηματισμοί παραμένουν στα επίπεδά τους του Μαρτίου. Όμως δεν είναι βέβαιο πως ο συνασπισμός της δεξιάς θα επιβιώσει της τρέχουσας κρίσης. Ο Μπερλουσκόνι είχε δώσει το πράσινο φως του στις συνεννοήσεις μεταξύ M5S και Λέγκας, όμως δεν του άρεσε καθόλου το κοινό πρόγραμμά τους. Καθώς υποστηρίζει την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Ιταλίας, τάχθηκε χθες Κυριακή πίσω από τον Ματταρέλλα.

Τα μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείουν στο εξής μια συμμαχία ή μια συμφωνία Λέγκας / M5S. Η εφημερίδα La Stampa, για παράδειγμα, κάνει λόγο για ένα ενδεχόμενο «σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ των δύο για τις επόμενες εκλογές».

«Θα δούμε, θα κρίνουμε από τα προγράμματα», δήλωσε σήμερα για το θέμα αυτό ο Σαλβίνι, διευκρινίζοντας πως το κοινό πρόγραμμα που διαμορφώθηκε μεταξύ των δύο κομμάτων «έθεσε καλές βάσεις για να δουλέψουμε μαζί». Με τον τρόπο αυτό ασκεί πίεση στον Μπερλουσκόνι, για τον οποίο το M5S είναι μαύρο πρόβατο, ενώ του απηύθυνε και ένα τελεσίγραφο για τις επόμενες ημέρες: «Αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Κοτταρέλλι, η συμμαχία διαλύεται», προειδοποίησε ο Σαλβίνι.

Με ποιόν νόμο;

Το αδιέξοδο, που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ιταλία, είναι καρπός, μεταξύ άλλων, του εκλογικού νόμου, ο οποίος εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αναλογική αντιπροσώπευση. Και αυτό δημιουργεί ζητήματα σ’ ένα πολιτικό τοπίο χωρισμένο σε τρία στρατόπεδα: τη δεξιά, τους αντισυστημικούς και την κεντροαριστερά.

Ο Σαλβίνι δεν το αποκλείει το ενδεχόμενο να ψηφιστεί νέος νόμος. Είναι άλλωστε ενισχυμένος από τις προνομιούχες πλέον σχέσεις του με τον Λουίτζι Ντι Μάιο, τον επικεφαλής του M5S. «Η μόνη βεβαιότητα είναι ότι υπάρχει μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που μπορεί να προτείνει και να εγκρίνει νόμους. Και το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να αρχίσουμε τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο», υποσχέθηκε τη Δευτέρα.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις