Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ιταλία: Η στιγμή που παγετώνας καταρρέει στις ιταλικές Άλπεις σκοτώνοντας 6 – Τουλάχιστον 20 αγνοούμενοι

Ιταλία: Η στιγμή που παγετώνας καταρρέει στις ιταλικές Άλπεις σκοτώνοντας 6 – Τουλάχιστον 20 αγνοούμενοι

Είκοσι άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται ύστερα από την αποκόλληση μεγάλου στρώματος πάγου από τον παγετώνα Μαρμολάντα στις Δολομιτικές Άλπεις, όπου έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εννιά τραυματίστηκαν. Την ίδια ώρα, οι αρχές της Ιταλίας έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από την φονική αποκόλληση.

Τις τελευταίες ημέρες, η θερμοκρασία άγγιξε τους δέκα βαθμούς, πραγματικό ρεκόρ για την περιοχή των Άλπεων στην Ιταλία. Δυο από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση και μεταφέρθηκαν άμεσα στο νοσοκομείο, ενώ τη ζωή του έχασε και ένα παιδί 9 μόλις ετών.

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται στην προσπάθεια να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι. Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουν να βρεθούν επιζώντες και υπάρχει φόβος ότι στο τέλος ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους τριάντα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής της Ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσιο μεταβαίνουν στην τοποθεσία Κανατζέι, όπου έχει στηθεί το κέντρο συντονισμού για την παροχή βοήθειας.

Ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Παροχής Άμεσης Βοήθειας στην περιοχή των Άλπεων Βάλτερ Καϊνέλλι τόνισε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας, όπως και οι συνεργάτες του, κινούνται με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο, διότι παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος αποκόλλησης νέων στρωμάτων πάγου και κατολισθήσεων.

Τα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικά: 

«Με την μεγάλη αυτή ζέστη, οι παγετώνες είναι όλο και πιο λεπτοί, σπάνε σαν να πρόκειται για ουρανοξύστες που καταρρέουν. Αλλά με τέτοιες θερμοκρασίες, ένας πεπειραμένος ορειβάτης δεν πρέπει καν να ξεκινά την αναρρίχηση προς την κορυφή», δήλωσε ο Ιταλός, γνωστός ορειβάτης Ράινολντ Μέσνερ στην εφημερίδα La Repubblica.

«Η τέχνη του αλπινισμoύ συνίσταται στο να μην χάνεις την ζωή σου, σε περιοχές όπου υπάρχει αυτός ο κίνδυνος», πρόσθεσε ο Μέσνερ.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις