Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ιταλία: Η Τζόρτζια Μελόνι καταδικάζει τον φασισμό όμως δεν αλλάζει το σύμβολο του Μουσολίνι

Ιταλία: Η Τζόρτζια Μελόνι καταδικάζει τον φασισμό όμως δεν αλλάζει το σύμβολο του Μουσολίνι
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η αρχηγός του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι έχει καταδικάσει απερίφραστα τον φασισμό και τον κομμουνισμό, παρά το γεγονός ότι το σύμβολο της παράταξης είναι αναφορά στη διαρκώς αναμμένη φωτιά στον τάφο του φασίστα δικτάτορα, Μπενίτο Μουσολίνι.

Προσπαθώντας να περιορίσει τις κριτικές που δέχεται από τα διεθνή ΜΜΕ ενόψει των εκλογών της Ιταλίας στις 25 Σεπτεμβρίου, η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πως «η ιταλική δεξιά, εδώ και δεκαετίες, έχει παραδώσει τον φασισμό στην Ιστορία, καταδικάζοντας χωρίς περιστροφές την στέρηση της δημοκρατίας και τους κατάπτυστους νόμους κατά των εβραίων».

Τόνισε, μάλιστα, ότι η πιθανή νίκη των Αδελφών της Ιταλίας στις βουλευτικές εκλογές δεν πρόκειται να προκαλέσει στη χώρα αυταρχική στροφή και ούτε την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Το κόμμα καταδικάζει «τη μόνη ιδεολογία του περασμένου αιώνα η οποία παραμένει στην εξουσία σε ορισμένες χώρες και επιβιώνει παρά τις τραγικές αποτυχίες της», επισήμανε η Τζόρτζια Μελόνι, αναφερόμενη στον ναζισμό και τον κομμουνισμό.

Πολλοί σχολιαστές, όμως, τονίζουν στην Ιταλία ότι τα Αδέλφια της Ιταλίας συνεχίζουν να διατηρούν στο σύμβολό τους τη φλόγα που συμβολίζει τη διαρκώς αναμμένη φωτιά στον τάφο του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι· και ότι η ίδια η Μελόνι διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, αλλά και το ισπανικό κόμμα Vox, το οποίο δεν έχει καταδικάσει με σαφήνεια την δικτατορία του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο.

Εκτός αυτού, μέχρι πρότινος, όταν η ίδια η Μελόνι είχε κληθεί από σειρά δημοσιογράφων να καταδικάσει την φασιστική δικτατορία, είχε περιοριστεί να δηλώσει ότι «πρόκειται για μια ιστορική περίοδο, η οποία ανήκει οριστικά στο παρελθόν».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις