Κόσμος

Ιταλία: «Μαχαίρι» 10% στους μισθούς των golden boys

Να μειώσει κατά 10% από ένα έως τρία χρόνια τους μισθούς των υψηλόβαθμων δημόσιων λειτουργών, που κερδίζουν περισσότερα από 100.000 ευρώ το χρόνο σκοπεύει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο ενός σχεδίου περικοπών για τους προϋπολογισμούς του 2010 και 2011 σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου. Η Ιταλία, άλλωστε, είναι ένα από τα κράτη με σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα και οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει περιορισμό του ελλείμματος.

«Αν το μέτρο αυτό περιληφθεί στο διάταγμα κατά της οικονομικής κρίσης που η κυβέρνηση προετοιμάζει για την επόμενη εβδομάδα, όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί και οι διευθυντές που λαμβάνουν μισθούς άνω των 100.000 ευρώ το χρόνο θα υποστούν μείωση στις αποδοχές τους κατά 10%», αναφέρει σε άρθρο της η εφημαρίδα La Stampa.

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι το πλαφόν των μισθών που θα μειωθούν μπορεί να πέσει στα 70.000 ευρώ ετησίως, γεγονός που σημαίνει ότι θα πληγούν όχι μόνο οι υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί, αλλά και καθηγητές, γιατροί και δικαστές.

Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να μειώσει, και σε αυτή την περίπτωση το μέτρο θα έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα, τις «χρυσές συντάξεις» του δημοσίου, δηλαδή τις συντάξεις πάνω από 3.500 ευρώ μηνιαίως, αναφέρει η εφημερίδα Repubblica.

«Ψαλίδι» όμως θα μπει και στις απολαβές των πολιτικών. Σύμφωνα με την Corriere della Sera αναμένεται μία δραστική μείωση των μισθών των υπουργών και των βουλευτών κατά 15%, και όχι κατά 5% όπως είχε αρχικά προτείνει ο υπουργός αρμόδιος για την απλούστευση των νόμων Ρομπέρτο Καλντερόλι.

Το σχέδιο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής προβλέπει επίσης αυξημένους ελέγχους για να αποκαλυφθούν άνθρωποι που λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας χωρίς να τα δικαιούνται και φοροφυγάδες. Το κράτος σκοπεύει να μειώσει τη χρηματοδότηση προς τους δήμους και τις περιφέρειες. 

Όλα τα μέτρα, που αναμένεται να εξοικονομήσουν στην ιταλική κυβέρνηση 25 με 27 δισεκατομμύρια ευρώ, πιθανό να ψηφιστούν από τη βουλή την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα πάντα με τον ιταλικό Τύπο.

Τα μέτρα, πάντως, πριν καν ληφθούν προκαλούν αντιδράσεις. Την Πέμπτη 100 δήμαρχοι από πόλεις της κεντρικής Ιταλίας πήραν μέρος σε διαμαρτυρία, που οργανώθηκε στην ιστορική «Πιάτσα Ντέλλα Σινιορία» της Φλωρεντίας. Οι κεντροαριστεροί κυρίως δήμαρχοι, που πήραν μέρος στην κινητοποίηση, κατήγγειλαν τη συνεχιζόμενη μείωση των κρατικών δαπανών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους αυστηρούς όρους, που επιβάλλουν τη μείωση του ελλείμματος σε κάθε δήμο.

Μπροστά στο δημαρχιακό μέγαρο του «Παλάτσο Βέκκιο» οι διαμαρτυρόμενοι έστρωσαν πορτοκαλί πλαστικά ταπέτα και μόλις ξεκίνησε η σειρήνα, ξάπλωσαν και έμειναν ακίνητοι για τρία λεπτά. Το σύνθημα του χάπενιγκ ήταν «οι περικοπές ξαπλώνουν τους δημάρχους σου».

Στόχος των δημάρχων ήταν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, την περίοδο κατά την οποία, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι της Ρώμης, αποφασίζονται οι λεπτομέρειες των οικονομικών μέτρων με περικοπές, συνολικού ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2011-2012.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: «Οι ΗΠΑ έχουν “βουλιάξει” στον πόλεμο, ψάχνουν να σώσουν τα προσχήματα» – «Θρίλερ» με τις διαπραγματεύσεις στο Πακιστάν
Μέσω των Πακιστανών αξιωματούχων οι «συνομιλίες» ΗΠΑ και Ιράν - Εντός των επόμενων ωρών φτάνουν στο Ισλαμαμπάντ Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ
Τεχεράνη
Ολονύχτιο σφυροκόπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία με νεκρούς και τραυματίες - Θραύσματα drones έπεσαν στη Ρουμανία
Πάνω από 660 drones και πυραύλους εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας - Ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε σπίτι στη Ρουμανία από τα θραύσματα του ρωσικού drone
REUTERS
NYT: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ παραμένει τραυματισμένος και κλεισμένος σε καταφύγιο – Τον φροντίζει προσωπικά ο Πεζεσκιάν
Φέρεται πως έχει κάνει ήδη πάνω από 4 χειρουργεία και αναμένεται να προχωρήσει σε πλαστική και τοποθέτηση προσθετικού μέλους - Για την ασφάλειά του, έχει μοιράσει ευθύνες και αρμοδιότητες σε κορυφαίους στρατηγούς
Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Το Ιράν διαψεύδει ότι έχει προγραμματίσει συνάντηση με Αμερικανούς απεσταλμένους στο Πακιστάν
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, σε ανάρτησή του έγραψε ότι θα επισκεφθεί το Πακιστάν, το Ομάν και τη Ρωσία, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις ενώ δεν κάνει καμία αναφορά για επαφές του με Γουίτκοφ και Κούσνερ
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί