Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

Ιταλία: Ο Ματέο Σαλβίνι αμφισβητεί με βίντεο την αμεροληψία δικαστού σχετικά με απόφαση για μετανάστες

Ιταλία: Ο Ματέο Σαλβίνι αμφισβητεί με βίντεο την αμεροληψία δικαστού σχετικά με απόφαση για μετανάστες
Φωτογραφία: Reuters

Με ανάρτηση ενός βίντεο στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), o Ιταλός υπουργός Μεταφορών και γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, αμφισβήτησε την αμεροληψία μιας δικαστού της Σικελίας, η οποία στις 29 Σεπτεμβρίου έκρινε αντισυνταγματικά τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης Μελόνι για το μεταναστευτικό.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για την δικαστή της Κατάνης Γιολάντα Αποστόλικο η οποία, με απόφασή της, δεν επικύρωσε τη μεταφορά τριών μεταναστών από την Τυνησία σε κλειστό κέντρο παραμονής της Σικελίας. Αιτιολόγησε την απόφασή της προσθέτοντας ότι τα νέα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης (τα οποία προβλέπουν παραμονή των παράτυπων μεταναστών σε κλειστά κέντρα μέχρι να εξετασθεί το αίτημά τους για παροχή ασύλου ή υποχρεωτική καταβολή εγγύησης σχεδόν 5.000 ευρώ ώστε να παραμείνουν ελεύθεροι) αντιβαίνουν στην ιταλική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε από τον Σαλβίνι, διακρίνεται η συγκεκριμένη δικαστής να συμμετέχει σε διαδήλωση στις 5 Αυγούστου του 2018, με κύριο αίτημα την άμεση αποβίβαση στην Ιταλία παράτυπων μεταναστών που είχαν διασωθεί νότια της Σικελίας.

«Τότε ήμουν υπουργός Εσωτερικών και η άκρα αριστερά, την ημέρα εκείνη, διαδήλωσε ζητώντας να κατέβουν αμέσως οι μετανάστες από το πλοίο Ντιτσιότι», έγραψε ο γραμματέας της Λέγκα.

H Λέγκα ζήτησε την παραίτηση της δικαστικού και ερωτηθείσα σχετικά, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι «είναι λογικό να διερωτάται κανείς, αν κάποιος που παίρνει μέρος σε διαδηλώσεις για το μεταναστευτικό όταν λαμβάνει αποφάσεις για το θέμα αυτό, το κάνει χωρίς προκατάληψη».

Η απευθείας ενδιαφερόμενη έως τώρα δεν έκανε κάποια δήλωση αλλά ο πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Δικαστικών, Τζουζέπε Σανταλουτσία, διερωτήθηκε με τη σειρά του «από πού ξεφύτρωσε αυτό το βίντεο, αν έχει μεταδοθεί ποτέ στην τηλεόραση ή αν ανήκει στις αστυνομικές δυνάμεις». Από την αντιπολίτευση, δε, η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος και τα Πέντε Αστέρια υπογραμμίζουν ότι «πρόκειται για φακέλωμα» και ότι «γίνεται χρήση μεθόδων εκφοβισμού».

Η αστυνομία της Κατάνης, τέλος, διέψευσε απόψε ότι το συγκεκριμένο βίντεο συμπεριλαμβάνεται στα στοιχεία που περιέχονται στο αρχείο της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις