Κόσμος

Ιταλία: Ο Σαλβίνι δεν αφήνει και πάλι πλοίο να αποβιβάσει μετανάστες

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει σε ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, το Gregoretti, να αποβιβάσει τους μετανάστες που διέσωσε στη Μεσόγειο, απαιτώντας για άλλη μια φορά να συμφωνήσουν πρώτα οι ευρωπαϊκές χώρες για το πώς θα κατανεμηθούν οι άνθρωποι αυτοί.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Gregoretti διέσωσε 135 ανθρώπους από δύο λέμβους στα ανοιχτά της Μάλτας αργά το βράδυ της Πέμπτης αλλά αναμένει ακόμη εντολή για το πού θα τους μεταφέρει.

“Δεν θα δώσω καμία έγκριση να αποβιβαστούν μέχρι να δεσμευτεί η Ευρώπη να παραλάβει όλους τους μετανάστες που επιβαίνουν” στο σκάφος, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ηγέτης της Λέγκα και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

Την Δευτέρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ 14 χωρών ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ένας “μηχανισμός αλληλεγγύης” για να κατανέμονται οι μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο. Προκάλεσε όμως την οργή του Σαλβίνι, όταν διευκρίνισε ότι θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να αποβιβάζονται πρώτα στην Ιταλία.

Οι μετανάστες που σώθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή επέβαιναν σε δύο σαπιοκάραβα. Αρχικά τους είδαν και ενημέρωσαν τις αρχές Τυνήσιοι ψαράδες, ενώ κατόπιν τους εντόπισαν και Ιταλοί ψαράδες, τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από τη Μάλτα. Οι Ιταλοί είπαν ότι έμειναν επί 24 ώρες κοντά τους, για να τους βοηθήσουν και να τους καθησυχάσουν, εν αναμονή της άφιξης βοήθειας.

Σιγή ιχθύος από την Μάλτα

“Τους δώσαμε νερό, κρακεράκια… Ήμασταν σε μόνιμη επαφή με την ιταλική ακτοφυλακή. Η Μάλτα όμως δεν απάντησε ποτέ”, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Κάρλο Τζαρατάνο, ο καπετάνιος του αλιευτικού που επέστρεψε το πρωί στο λιμάνι της Σκίακα, στη δυτική Σικελία.

Τελικά, ένα περιπολικό του ιταλικού λιμενικού έφτασε από τη Λαμπεντούζα για να τους σώσει και να τους μεταφέρει στο Gregoretti, όπου βρίσκονταν ήδη άλλοι μετανάστες που είχαν διασωθεί νωρίτερα.

Το βράδυ της Τετάρτης η ακτοφυλακή διέσωσε 77 ανθρώπους –οι μισοί ήταν γυναίκες και παιδιά– που είχαν αναχωρήσει τρεις ημέρες νωρίτερα από τη Λιβύη. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στη Λαμπεντούζα. Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη έφτασαν επίσης δύο πλοιάρια από την Τυνησία, στα οποία επέβαιναν 34 άνθρωποι – τα 12 ήταν παιδιά.

Την Πέμπτη, το λιμενικό της Μάλτας διέσωσε 76 μετανάστες από ένα πλοιάριο που έμπαζε νερά ενώ σήμερα η χώρα δέχτηκε άλλους 67 που επέβαιναν σε ένα σκάφος που αντιμετώπιζε προβλήματα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το ατελείωτο καυτό καλοκαίρι της Ευρώπης: Timelapse της NASA αποκαλύπτει τις τεράστιες εκτάσεις που άγγιξαν τους 40°C
Μέχρι τα μέσα του φετινού Αυγούστου, οι Ευρωπαίοι βίωσαν το πέμπτο κύμα καύσωνα της σεζόν, καθώς η τελευταία «επίθεση» ανέβασε τις θερμοκρασίες πολύ πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου
Παιδιά παίζουν με το νερό σε ένα σιντριβάνι κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα
Πρίγκιπας Χάρι, Έλτον Τζον και Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ έχασαν τη «μάχη» με την Daily Μail και πληρώνουν 13 εκ. δολάρια για δικαστικά έξοδα
Οι παγκοσμίου φήμης προσωπικότητες της Βρετανίας, έχασαν στο δικαστήριο για υπόθεση παραβίασης της ιδιωτικής τους ζωής και καλούνται να καταβάλλουν το αστρονομικό ποσό
Πρίγκιπας Χάρι και Έλτον Τζον
«Ο Ερντογάν είναι αντισημιτικός δικτάτορας, έχει καταλάβει τη μισή Κύπρο», λέει ο Νετανιάχου μετά το τουρκικό ένταλμα σύλληψης
«Η αξιοθρήνητη προσπάθεια του Ερντογάν να εκφοβίσει τους ηγέτες και τους στρατιώτες του Ισραήλ, της μόνης αληθινής δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή, δεν θα οδηγήσει πουθενά» απαντά το Τελ Αβίβ στην Άγκυρα
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπέντζαμιν Νετανιάχου 104