Κόσμος

Ιταλία: Σήκωσε άγκυρα από τη Βενετία το πρώτο κρουαζιερόπλοιο με προορισμό Ελλάδα και Κροατία

Μετά από 17 μήνες διακοπής των ταξιδιών λόγω της πανδημίας, το πρώτο κρουαζιερόπλοιο σήκωσε άγκυρα σήμερα από τη Βενετία με προορισμό την Κροατία και τα ελληνικά νησιά.

Το MSC Orchestra έφτασε άδειο την Πέμπτη από τον Πειραιά στη Βενετία και αναχώρησε σήμερα με περίπου 650 επιβάτες. Όλοι τους έπρεπε να επιδείξουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό, που να έχει γίνει κατά τις 4 τελευταίες ημέρες και να υποβληθούν και πάλι σε εξέταση για να τους επιτραπεί να επιβιβαστούν.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, ώστε τα κρουαζιερόπλοια να μην μετατραπούν σε κινούμενες εστίες της Covid-19, όπως συνέβη αρκετές φορές στην κορύφωση της πανδημίας, πέρσι. Για τον λόγο αυτό στο MSC Orchestra δεν επιτρέπεται να επιβιβαστούν παρά μόνο οι μισοί από τους περίπου 3.000 επιβάτες που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει.

Το κρουαζιερόπλοιο θα πιάσει στο Μπάρι της Ιταλίας, στην Κέρκυρα, τη Μύκονο και το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Ο απόπλους του MSC Orchestra ωστόσο στάθηκε αφορμή για την αναζωπύρωση της διαμάχης μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων της παρουσίας «γιγάντων» στην περίφημη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

Ενώ η σιλουέτα του κρουαζιερόπλοιου διαγραφόταν στα ανοιχτά της Πλατείας του Αγίου Μάρκου, διαδηλωτές με πλακάτ, που επέβαιναν σε μικρές μηχανοκίνητες λέμβους, φώναζαν «όχι στα κρουαζιερόπλοια». Οι προασπιστές του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας λένε ότι τα τεράστια κύματα που σηκώνουν τα μεγάλα πλοία, μήκους πολλών μέτρων και ύψους πολλών ορόφων, διαβρώνουν τα θεμέλια των κτιρίων της Γαληνοτάτης ενώ θέτουν σε κίνδυνο το εύθραυστο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές της κρουαζιέρας, προβάλλουν ως επιχείρημα τις πολλές θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στη Βενετία, η οικονομία της οποίας εξαρτάται ουσιαστικά από τον τουρισμό και επλήγη σκληρά από την πανδημία.

Η διαμάχη δεν έχει περιοριστεί στη Βενετία αλλά έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις, δεδομένης και της φήμης που έχει η πόλη σε όλον τον κόσμο. Την Τρίτη, πολλοί καλλιτέχνες, όπως οι Μικ Τζάγκερ, Φράνσις Φορντ Κόπολα και Τίλντα Σουίντον, με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον δήμαρχο της Βενετίας ζήτησαν μεταξύ άλλων να «σταματήσει οριστικά» η κυκλοφορία κρουαζιερόπλοιων στη Βενετία, να γίνεται καλύτερη διαχείριση των τουριστικών ροών και να προστατευτεί το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νεκρός ανώτατος διοικητής του Βορείου Στόλου της Ρωσίας κατά τη συντριβή του An-26 στην Κριμαία
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, η συντριβή του Antonov-26, που βρισκόταν σε υπηρεσία από το τέλος της δεκαετίας του 1960 και είχε χρησιμοποιηθεί και από αεροπορικές εταιρείες για την μεταφορά φορτίου
O Αλεξάντερ Οτροσένκο
Αποκάλυψη CNN: Το άγνωστο παρασκήνιο της διάσωσης του πιλότου από το Ιράν – Η καταστροφή των C-130 και η «μπλόφα»
Οι ιρανικές αρχές υποστήριξαν ότι τα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις τους, ενώ ο Τραμπ δεν έκανε αναφορά σε απώλειες, τονίζοντας ότι «κανένας Αμερικανός στρατιωτικός δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε»
Τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η επιχείρηση των ΗΠΑ / Reuters 6
Νεκρός ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των Φρουρών της Επανάστασης – Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Βηρυτό
Διπλωμάτες των ΗΠΑ, του Ιράν και χωρών της περιοχής συζητούν πιθανή κατάπαυση του πυρός για 45 ημέρες, που θα μπορούσε να οδηγήσει στο οριστικό τέλος του πολέμου στη Μέση Ανατολή σύμφωνα με το Axios
Επιθέσεις στη Βηρυτό 7
Μπαράζ απειλών Τραμπ κατά του Ιράν: «Ο χρόνος λήγει την Τρίτη, θα σας ανατινάξουμε» αν δεν επιτευχθεί συμφωνία
Το Ιράν προειδοποιεί ότι σε περίπτωση επίθεσης κατά των υποδομών του, η Τεχεράνη θα ανταποκριθεί στοχεύοντας παρόμοιες υποδομές των ΗΠΑ, επιμένοντας ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν αυτοάμυνα και όχι επιλογή
Ντόναλντ Τραμπ