Κόσμος

Ιταλία: Σκληρά μέτρα τα Σαββατοκύριακα και… χαλαρά τις καθημερινές

Σε ισχύ θα είναι και αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ιταλία τα πανεθνικά περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, ωστόσο συμφωνήθηκε αυτά να χαλαρώνουν τις εργάσιμες ημέρες.

Οι Ιταλοί πέρασαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στα σπίτια τους, καθώς τους επιτρεπόταν να βγαίνουν μόνο για λόγους εργασίας, υγείας ή έκτακτες ανάγκες ή για σύντομες επισκέψεις σε περιορισμένο αριθμό φίλων και συγγενών.

Οι περιορισμοί αυτοί ήταν προγραμματισμένο να αρθούν την Πέμπτη, όμως αργά χθες Δευτέρα η ιταλική κυβέρνηση συμφώνησε στην επιστροφή στο σύστημα τριών βαθμίδων, το οποίο επιτρέπει την εφαρμογή διαφορετικών μέτρων ανά περιφέρεια.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να παραμένουν κλειστά σε όλη τη χώρα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και οι μετακινήσεις από πόλη σε πόλη να περιορίζονται στο ελάχιστο.

Αναβολή στο άνοιγμα των σχολείων

Εξάλλου η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει για τη Δευτέρα την προγραμματισμένη για την Πέμπτη επανέναρξη των λυκείων στο 50% της χωρητικότητας τους. Κάποιες περιφέρειες, όπως αυτή του Βένετο, έχουν αποφασίσει να αναβάλουν την επανέναρξη των μαθημάτων ως τις 31 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι πολλές ιταλικές περιφέρειες (Βένετο, Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια, Μάρκε, Απουλία) είχαν εκφράσει ανοικτά την διαφωνία τους με την θέση της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι, για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στη φάση αυτή πρέπει να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.

Δεν αποκλείεται, η τοπική αυτοδιοίκηση, σε ορισμένες περιοχές, να επιμείνει στην ανάγκη να αναβληθεί η επιστροφή των νέων 14 έως 19 ετών, στις τάξεις τους.

Στις 11 Ιανουαρίου, πάντως, πρόκειται να κάνει μάθημα στις σχολικές αίθουσες μόνον το 50% των μαθητών των λυκείων της χώρας.

Πριν λάβει την όποια νέα απόφαση, η κυβέρνηση της Ρώμης θέλει να αξιολογήσει τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, σχετικά με την συνολική κατάσταση των μολύνσεων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις 8 του μηνός.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων covid-19 στην Ιταλία έχει μειωθεί από περίπου 40.000 στα μέσα Νοεμβρίου σε κάτω από 20.000, όμως η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει ασταθής, με πολλές εκατοντάδες ανθρώπους να πεθαίνουν καθημερινά λόγω του κορονοϊού.

Παράλληλα η κυβέρνηση συμφώνησε να παρατείνει ως τις 15 Ιανουαρίου την απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ των 20 περιφερειών της χώρας, με τα ταξίδια να επιτρέπονται μόνο για λόγους υγείας, εργασίας ή για έκτακτες ανάγκες.

Στην Ιταλία έχουν καταγραφεί σχεδόν 76.000 θάνατοι από covid-19.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ για τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι στη Μινεάπολη: «Πρόκειται για τραγωδία – αποτέλεσμα εχθρικής αντίστασης Δημοκρατικών»
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, ο Ντόναλντ Τραμπ, «δεν θέλει να βλέπει ανθρώπους να σκοτώνονται στους δρόμους, αλλά απαιτεί το τέλος της αντίστασης και του χάους»
Στέλεχος του Γραφείου Ποινικής Σύλληψης (BCA) επιμελείται το σημείο όπου ο Alex Pretti, σκοτώθηκε από πυροβολισμούς ομοσπονδιακών υπαλλήλων της υπηρεσίας μετανάστευσης που προσπάθησαν να τον συλλάβουν, ενώ άνθρωποι συγκεντρώνονται σε ένα αυτοσχέδιο μνημείο, στο Μινεάπολις
Πάνω από 20 οι νεκροί λόγω του πολικού ψύχους στις ΗΠΑ: Θερμοκρασίες ρεκόρ στους -45 βαθμούς, σχεδόν 1 εκατομμύριο νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
Τουλάχιστον 20 πολιτείες τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, όπως και η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και σοβαρά προβλήματα έχουν καταγραφεί στις μεταφορές, στις πτήσεις και στην ηλεκτροδότηση
Χιονοθύελλα
Ο Τραμπ «τα έψαλλε» άσχημα στον γερουσιαστή Κρουζ, μετά από σφοδρή κριτική για τους δασμούς – «Άντε γα@@@ Τεντ»
Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι λόγω της ακρίβειας «θα γίνει σφαγή» στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του προέδρου
Ο Ted Cruz, γερουσιαστής τους Τέξας, μιλάει στον Donald Trump