Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Ιταλία: Σοκάρει ο Έλληνας διασώστης που “έδεσε” με το πλοίο Άλεξ στην Λαμπεντούζα – video

Ιταλία: Σοκάρει ο Έλληνας διασώστης που “έδεσε” με το πλοίο Άλεξ στην Λαμπεντούζα – video

Ένα πλοίο διάσωσης μεταναστών έδεσε σήμερα στο λιμάνι της Λαμπεντούζα αψηφώντας την απαγόρευση εισόδου στα ιταλικά χωρικά ύδατα και έγινε έτσι το δεύτερο μέσα σε μια εβδομάδα πλοίο μη κυβερνητικής οργάνωσης που συγκρούεται με τις ιταλικές αρχές. Μέσα σε αυτό βρίσκεται και ένας Έλληνας διασώστης, ο οποίος περιγράφει την αντιμετώπιση που έχουν οι μετανάστες από τις Ιταλικές αρχές.

Ο έλληνας διασώστης Ιάσων Αποστολόπουλος, αναφέρει πως ο Σαλβίνι διώχνει το πλοίο πίσω στην θάλασσα, αφού οι αρχές έχουν καταλάβει την προβλήτα και δεν αφήνουν κανέναν να αποβιβαστεί!

“Μπήκαμε στα ιταλικά χωρικά ύδατα, παρά την απαγόρευση και δέσαμε στο λιμάνι της Λαμπεντούζας. Οι αρχές έχουν καταλάβει την προβλήτα και δεν αφήνουν κανέναν να αποβιβαστεί, ούτε εμάς, ούτε τους ναυαγούς. Ο Σαλβίνι θέλει να μας ξαναστείλει πίσω στη θάλασσα, να πάμε στην Μάλτα μαζί με τους ναυαγούς. Φέρανε φορτηγά με τρόφιμα και νερό να μας τα φορτώσουν και να φύγουμε. 

Μιλάμε για ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος αναψυχής, που κανονικά έχει άδεια από το Λιμεναρχείο για 18 άτομα και αυτοί θέλουν να μας στείλουν στη θάλασσα να κάνουμε αλλά 100 μίλια, με 57 ανθρώπους πάνω! Φυσικά, δεν πρόκειται να το κουνήσουμε από εδώ.”

Νέα σύγκρουση για το μεταναστευτικό

Το πλοίο έδεσε στην ίδια αποβάθρα στην οποία μια εβδομάδα νωρίτερα ένα άλλο πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης είχε συγκρουσθεί με σκάφος του ιταλικού λιμενικού όταν αποφάσισε να αποβιβάσει μετανάστες στην ξηρά έπειτα από δύο εβδομάδες στα διεθνή ύδατα.

«Οι μετανάστες πρέπει να αποβιβαστούν αμέσως και να τους φροντίσουν», έγραψε στο Twitter η μκο Mediterranea.

https://www.youtube.com/watch?v=mQMl0J-VhTY

Σαλβίνι: Δεν θα υποκύψω στον εκβιασμό

Όμως ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε πως η Ρώμη «δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό».

«Δεν δίνω την άδεια σε ανθρώπους που αψηφούν τους ιταλικούς νόμους και βοηθούν λαθρέμπορους ανθρώπων να αποβιβαστούν», έγραψε στο Twitter ο Σαλβίνι, αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας.

Ο Σαλβίνι πρόσθεσε πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν.

Το Alex συνοδεύτηκε στη Λαμπεντούζα από ένα σκάφος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και ένα περιπολικό. Δεκάδες αστυνομικοί περίμεναν στην αποβάθρα μπροστά από το ιστιοφόρο. Μετανάστες στέκονταν στην αποβάθρα φορώντας σωσίβια γιλέκα.

“Ντρέπομαι μ αυτά που ακούω”

«Ντρέπομαι μ’ αυτά που ακούω, όμως η μεγάλη χαρά μου τώρα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ασφαλείς», δήλωσε η εκπρόσωος της Mediterranea Αλεσάντρα Σιούρμπα.

Η Σιούρμπα πρόσθεσε πως η ανθρωπιστική οργάνωση δεν είχε άλλη επιλογή παρά να κατευθύνει το πλοίο στο πλησιέστερο λιμάνι λόγω των κακών συνθηκών υγείας και υγιεινής πάνω στο Alex.

Όμως το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως είχε προμηθεύσει τρόφιμα, φάρμακα και 400 λίτρα νερό, ενώ το Alex αρνήθηκε άλλα 400 λίτρα λόγω έλλειψης χώρου.

«Αρνήθηκαν το νερό ώστε να μπορέσουν να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης … δεν θα μας εκφοβίσουν», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter προσθέτοντας πως η Λέγκα θα προτείνει να αυξηθεί σε ένα εκατομμύριο ευρώ το πρόστιμο για τις μκο που παραβιάζουν την απαγόρευση ελλιμενισμού και να καταστεί ευκολότερη η κατάσχεση σκαφών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις