Κόσμος

Ιταλία: Στο αρχείο οι κατηγορίες κατά της Κάρολα Ρακέτε για τη διάσωση μεταναστών

Ιταλικό δικαστήριο απάλλαξε από τις κατηγορίες περί απείθειας και αντίστασης κατά της αρχής την Κάρολα Ρακέτε, την γερμανίδα πρώην πλοίαρχο σκάφους που συμμετείχε σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να τερματιστεί η δίωξη σε βάρος της, μετέδωσε χθες Τετάρτη το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Η Καρόλα Ρακέτε, τότε πλοίαρχος στο σκάφος Sea-Watch 3, μπήκε στο λιμάνι του μικρού ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα τον Ιούνιο του 2019, προκειμένου να αποβιβάσει 40 πρόσφυγες και μετανάστες που είχε διασώσει το πλήρωμά του, μολονότι δεν είχε λάβει την άδεια.

Η υπόθεση αυτή έγινε με φόντο τη σφοδρή διένεξη που βρισκόταν τότε σε εξέλιξη ανάμεσα στον Ματέο Σαλβίνι, τον ακροδεξιό ηγέτη του κόμματος Λέγκα, τότε υπουργό Εσωτερικών, και μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.

Η κυρία Ρακέτε είχε εξηγήσει πως αποφάσισε να μπει στο λιμάνι επειδή η ένταση κορυφωνόταν πάνω στο πλοίο, που βρισκόταν στη θάλασσα για μέρες, καθώς η Ιταλία είχε τότε κλείσει τα λιμάνια της στα πλοία των ΜΚΟ. Στην πορεία, ακούμπησε σκάφος της οικονομικής αστυνομίας.

Μετά το συμβάν, τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση.

Στο σκεπτικό της απόφασής του δυνάμει της οποίας η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, ο δικαστής σημείωσε πως η κυρία Ρακέτε όφειλε να μπει σε λιμάνι και ότι εκπλήρωσε το καθήκον της, άρα οι ενέργειές της δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν αντίσταση κατά της αρχής – κυβερνητικού πλοίου –, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας είχε επίσης αποφανθεί υπέρ της Ρακέτε τον Ιανουάριο του 2020, ωστόσο εισαγγελείς είχαν υποβάλει έφεση εναντίον της απόφασης να αποφυλακιστεί, που απορρίφθηκε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
WP: Το Πεντάγωνο ζητά από τον Λευκό Οίκο πάνω από 200 δισ. δολάρια για τον πόλεμο – «Να ευχαριστήσετε τον Νετανιάχου» σχολιάζει ο Αραγτσί
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ποσό θα επιδιώξει να αυξήσει «επειγόντως» την παραγωγή κρίσιμων όπλων που δαπανώνται λόγω του πολέμου
Πεντάγωνο
Ανάλυση CNN: Το αποδυναμωμένο Ιράν επιμένει στην παράταση του πολέμου – Η στρατηγική αντίστασης της Τεχεράνης
Παρά τις καταστροφές, όσοι έχουν επιζήσει από την ηγεσία του Ιράν δείχνουν αποφασισμένοι να παρατείνουν τη σύγκρουση, χρησιμοποιώντας κλιμακούμενη ρητορική και στρατηγική ασύμμετρου πολέμου
Ιρανός αστυνομικός σε διαδήλωση στην Τεχεράνη
Νέο χτύπημα στο MAGA από τον Τζο Κεντ – «Μας είχαν αποκόψει από τον Τραμπ – Δεν υπήρχε λόγος για χτύπημα στο Ιράν»
Έσπασε την σιωπή του ο Τζο Κεντ ο οποίος παραιτήθηκε από επικεφαλής της υπηρεσίας αντιτρομοκρατίας - Μίλησε στον επίσης εξοργισμένο και πρώην υποστηρικτή των MAGA, Τάκερ Κάρλσον
Ο Τζόζεφ Κεντ