Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ιταλία: «Στριμωγμένος» οικονομικά ο αντιπλοίαρχος που πουλούσε απόρρητο υλικό στη Ρωσία

Ιταλία: «Στριμωγμένος» οικονομικά ο αντιπλοίαρχος που πουλούσε απόρρητο υλικό στη Ρωσία
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

«Απελπισμένος» για το μέλλον των παιδιών του καθώς δεν… κατάφερνε «να αντιμετωπίσει» τα έξοδά του με τον μισθό του, ήταν ο Ιταλός αξιωματικός που συνελήφθη την Τρίτη για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας. Αυτό υποστήριξε η σύζυγός του, μιλώντας στην εφημερίδα Il Corriere della Sera.

Ο μισθός του των «3.000 ευρώ δεν έφτανε πια για μια οικογένεια με 4 παιδιά, 4 σκυλιά, (…), 1.200 ευρώ δόση στεγαστικού δανείου το μήνα», εξηγεί η Κλάουντια Καρμπονάρα. «Ήταν απελπισμένος. Απελπισμένος για το μέλλον μας και για το μέλλον των παιδιών μας (…) Ο Βάλτερ βρισκόταν εδώ και κάποιο καιρό σε κρίση, φοβόταν ότι δεν θα τα κατάφερνε να αντιμετωπίσει όλα τα έξοδά μας (…) Εξαιτίας της Covid, φτωχύναμε», συμπληρώνει η σύζυγος του Ιταλού αξιωματικού. 

«Μακάρι να μου είχε μιλήσει, θα το συζητούσαμε μαζί, θα προσπαθούσα να τον αποτρέψω. Όμως το αποφάσισε μόνος του (…) Δεν καταφέρνω να έρθω σε επαφή μαζί του, δεν καταφέρνω καν να του βρω ένα δικηγόρο», διευκρινίζει.

Ο Βάλτερ Μπιότ συνελήφθη στη Ρώμη ενώ παρέδιδε διαβαθμισμένα έγγραφα σ’ έναν Ρώσο αξιωματικό με αντάλλαγμα 5.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε η Corriere από συναδέλφους του, ο Βάλτερ Μπιότ, ένας 56χρονος αντιπλοίαρχος που υπηρετούσε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στη Ρώμη, «είχε ανάγκη χρήματα και αυτό ήταν γνωστό».

«Οι Ρώσοι πρέπει να πόνταραν στις αδυναμίες του, στα προσωπικά του προβλήματα», σύμφωνα με έναν συνάδελφο που τον γνώριζε καλά και τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα. «Αυτό που έκανε είναι πολύ σοβαρό για την ασφάλεια της χώρας και του ΝΑΤΟ, αν αληθινά πουλήθηκε δεν έχει δικαιολογία και κατέστρεψε τη ζωή του. Κινδυνεύει με κάθειρξη τουλάχιστον 15 ετών», εκτιμά.

Ο Βάλτερ Μπιότ είχε αρχίσει την καριέρα του ως υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Στη συνέχεια, χάρη σε εσωτερικούς διαγωνισμούς, έγινε αντιπλοίαρχος, πριν περάσει στο Γενικό Επιτελείο Πολεμικού Ναυτικού, όπου ασχολούνταν με τις σχέσεις με τον Τύπο. Από το 2010 ως το 2015, ήταν στο γραφείο του υπουργού Άμυνας, πριν μετατεθεί στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Ένας άλλος από τους συναδέλφους του, τον οποίο επικαλείται η Corriere, εξακολουθεί να μην μπορεί να το χωνέψει: «είναι σαν να σου λένε πως κάποιος που εμπιστεύεσαι διέπραξε μια απίστευτη πράξη. Για εμάς ο Βάλτερ ήταν ένας φίλος για τον οποίο δεν είχαμε καμιά αμφιβολία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις