Κόσμος

Ιταλία: Συνεχίζονται οι επαφές Ντράγκι για σχηματισμό κυβέρνησης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις του Ιταλού εντολοδόχου πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία.

Πριν από λίγο ο Ντράγκι συναντήθηκε με τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό και ιδρυτή του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Επιβεβαίωσα τη στήριξη του κόμματός μας, με την παρότρυνση να γίνουν επιλογές υψηλών προδιαγραφών. Θέλουμε να ληφθούν υπόψη οι υποδείξεις των κομμάτων αλλά και να δράσει, ο νέος πρωθυπουργός, με πλήρη αυτονομία», τόνισε ο «Καβαλιέρε», μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Από την μεριά του, ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι εξέφρασε «ικανοποίηση για τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέθεσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, με ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της παιδείας και της οικονομίας της χώρας». Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα συμμετοχής της Λέγκα την νέα κυβερνητική συμμαχία, ο Τζινγκαρέτι πρόσθεσε ότι «το κόμμα του δεν θέτει βέτο, αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για δυο διαφορετικές, εναλλακτικές πολιτικές δυνάμεις».

Τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας επανέλαβαν ότι δεν εννοούν να στηρίξουν την κυβέρνηση Ντράγκι και η επικεφαλής τους, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε απογοητευμένη για το ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε γνωστό ότι δεν εννοεί να προχωρήσει σε φορολογική μεταρρύθμιση που να βασίζεται μόνο σε μια- ή το πολύ δυο- φορολογικές κλίμακες.

O δε πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και το κόμμα του Ζωντανή Ιταλία (που είχαν καθοριστικό ρόλο στην πτώση της κυβέρνησης Κόντε) επανέλαβαν σήμερα την «πλήρη υποστήριξή τους στη νέα κυβέρνηση και στις επιλογές του Μάριο Ντράγκι». Από την Λέγκα, ο Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε «χρήσιμη και αποδοτική» τη σημερινή του συνάντηση με τον εντολοδόχο, τεχνοκράτη πρωθυπουργό, ενώ πρόσθεσε ότι «κατά την όλη συζήτησή τους δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα προς υπουργοποίηση». “Μας αρκεί το οτι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι”, είπε ο Σαλβίνι.

Την ώρα αυτή, ολοκληρώνεται η συνάντηση του Ντράγκι με την αντιπροσωπεία του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Μέσω διαδικτύου, οι «πεντάστεροι» έκαναν γνωστό ότι ζητούν να αποσαφηνιστεί «ποια θα είναι η πολιτική και θεματική έκταση της νέας κυβέρνησης». Αύριο και μεθαύριο, τα μέλη τους, διαδικτυακά πάντα, θα αποφασίσουν με ψηφοφορία αν επιθυμούν τη συμμετοχή του κινήματος στη νέα αυτή κυβερνητική εμπειρία. Όλα δείχνουν ότι η τελική απόφαση, εκτός και αν υπάρξουν θεαματικές εκπλήξεις, θα είναι θετική.

Μέχρι την Παρασκευή, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, στον οποίο θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα των διερευνητικών του επαφών. Η στήριξη της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου στην κυβέρνησή του θεωρείται, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεδομένη. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, θα πρέπει να γίνει, το πολύ, μέσα στο σαββατοκύριακο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αυτά είναι τα όπλα που έδωσε ως δώρα ο Ερντογάν στους ηγέτες του ΝΑΤΟ
Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κίρ Στάρμερ και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρομπ Τζέτεν δήλωσαν δημοσίως ότι θα αφήσουν τα πιστόλια τους στην Τουρκία
Lithuanian President's Office
Αδιανόητη υπόθεση στις ΗΠΑ: Γιατρός κήρυξε νεκρό παιδί 18 μηνών και το βρήκαν ζωντανό στο νεκροτομείο
Το παιδί εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πισίνα - «Παρακαλώ κάντε τα δικά σας και αφήστε με να κάνω τα δικά μου. Πήγα στην ιατρική σχολή για κάποιο λόγο» έλεγε ο γιατρός στους αστυνομικούς που επέμεναν ότι το παιδί είχε ζωτικές ενδείξεις
Πισίνα
Η Μαρίν Λε Πεν νικήτρια των εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν αφότου η 57χρονη ηγέτιδα της ακροδεξιάς ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέρος στις εκλογές, μετά την απόφαση του εφετείου που την έκρινε ένοχη για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων
Η Μαρίν Λε Πεν
Αναστασία Μπερεζόφσκα: Ποιοι ήθελαν νεκρό τον Ουκρανό ολιγάρχη και γιατί «έβγαλαν από τη μέση» τη γυναίκα πίσω από τη βόμβα στο Μονακό
Κατασκοπευτικό θρίλερ με πολλές σκιές και αναπάντητα ερωτήματα - Τα δύο μοιραία λάθη της 39χρονης Ουκρανής που καθόρισαν το τέλος της
Αναστασία Μπερεζόφσκα
Hurriyet: Mεταβίβαση των ρωσικών S-400 σε τρίτη χώρα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την πώληση των F-35 στην Τουρκία
Η Χουριέτ αναφέρει επίσης ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία έγκρισης από τις ΗΠΑ για την εξαγωγή 80 κινητήρων συνολικής αξίας άνω των 700 εκατ. δολαρίων
F-35