Κόσμος

Ιταλία: Τα υπόγεια ύδατα εμποδίζουν την ανασκαφή στο πρώτο χιλιόμετρο της περίφημης Αππίας Οδού

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Δεν είναι και ιδιαίτερα αισιόδοξοι οι αρχαιολόγοι στην Ιταλία που προσπαθούν να φέρουν στο φως το πρώτο χιλιόμετρο της περίφημης Αππίας Οδού, του μεγαλύτερου δρόμου στην αρχαία Ρώμη, επειδή τα υπόγεια ύδατα καθιστούν αδύνατη την ανασκαφή σε μεγάλο βάθος.

Ο Άππιος Κλαύδιος Καίκος ξεκίνησε τον 4ο αιώνα π.Χ. την κατασκευή της «βασίλισσας όλων των οδών» (regina viarum), η οποία συνέδεε τη Ρώμη με το Μπρίντιζι (αρχ. Βρινδήσιον) στο νοτιοανατολικό άκρο της Ιταλίας, στρατηγικής σημασίας λιμάνι για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Το «πρώτο χιλιόμετρο» της Αππίας Οδού εκτιμάται πως βρίσκεται περίπου οκτώ μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, δίπλα στα αρχαία Λουτρά του Καρακάλλα. Ωστόσο, η πολύμηνη προσπάθεια των αρχαιολόγων να το φέρουν στο φως αναμένεται να εγκαταλειφθεί τις επόμενες ημέρες.

Οι ανασκαφές έφθασαν σε βάθος έξι μέτρων αλλά «υπόγεια ύδατα μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε», είπε σε δημοσιογράφους ο καθηγητής αρχαιολογίας Ρικάρντο Σαντάντζελι Βαλεντσάνι.

Appian Way

Appian Way

Appian Way

Πάντως, η ανασκαφή δεν θεωρείται αποτυχημένη αφού έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα: μεταξύ αυτών ένα αρχαίο ρωμαϊκό άγαλμα και ένα από τα παλαιότερα νομίσματα που κόπηκε στο παπικό νομισματοκοπείο (690-730 μ.Χ.).

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη από τη δολοφονία τριών παιδιών από τη μητέρα τους στη Μασαχουσέτη: «Έσφιγγε με λάστιχα γυμναστικής τον λαιμό τους»
Η υπεράσπιση δεν αμφισβητεί ότι η Κλάνσι σκότωσε τα παιδιά της, αλλά υποστηρίζει ότι έπασχε από σοβαρή επιλόχεια ψύχωση και βρισκόταν υπό ισχυρή φαρμακευτική αγωγή
Η Λίντσεϊ Κλάνσι
Axios: Αυτή είναι η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν που ανακοίνωσε ο Τραμπ – Διαψεύδει η Τεχεράνη
Ο Τραμπ μιλάει για υπογραφές ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο - Διπλωμάτης υποστήριξε ότι η συμφωνία «μπαίνει σε λεπτομέρειες για όλα τα πυρηνικά ζητήματα» και «ικανοποιεί όλες τις αμερικανικές απαιτήσεις»
Ντόναλντ Τραμπ
Τρόμος για γυναίκα στη Βρετανία: Η στιγμή που 51χρονος την παρασύρει με αυτοκίνητο και τη χτυπά με ρόπαλο μπέιζμπολ
Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Δικαστήριο του Στέμματος του Χαλ και, μετά από τριήμερη διαδικασία, οι ένορκοι έκριναν τον 51χρονο ένοχο για απόπειρα δολοφονίας
Ο 51χρονος Βρετανός, Lawrence Worville που παρέσυρε με το αυτοκίνητό του γυναίκα και στη συνέχεια τη χτύπησε με ρόπαλο του μπέιζμπολ