Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Ιταλία: “Τσακίζει” τα πάντα η σφοδρή κακοκαιρία – Μία νεκρή στο Σεστριέρε [pics, vid]

Ιταλία: “Τσακίζει” τα πάντα η σφοδρή κακοκαιρία – Μία νεκρή στο Σεστριέρε [pics, vid]

Συνεχίζει να σαρώνει την βορειοδυτική Ιταλία το κύμα χιονιά, προκαλώντας τεράστια προβλήματα. Εκτός από ζημιές και “μπλακ άουτ”, το κύμα κακοκαιρίας έχει αρχίσει να στοιχίσει και ανθρώπινες ζωές, καθώς μια γυναίκα πέθανε στο Σεστριέρε που έχει “πνιγεί” στο χιόνι.

Πρόκειται για μια 70χρονη, η οποία υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο εξαιτίας του χιονιά, δεν στάθηκε δυνατό να μεταφερθεί εγκαίρως στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να πεθάνει.

Αυτό είναι το πρώτο θύμα της κακοκαιρίας των ημερών αυτών, στην βόρειο Ιταλία. Μετά από ημέρες ασταμάτητων χιονοπτώσεων, ακολούθησε αύξηση της θερμοκρασίας, με ύψιστο κίνδυνο να προκληθούν χιονοστιβάδες.

Γκρεμίστηκαν τοίχοι ξενοδοχείου! Έφυγαν άρον – άρον οι τουρίστες

Παράλληλα, εκατό άτομα εγκατέλειψαν ξενοδοχείο του Σεστριέρ, όταν μεγάλη ποσότητα χιονιού που έπεσε από την στέγη, έσπασε τους εξωτερικούς τοίχους και γέμισε τα δωμάτια. Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, δεν υπάρχουν τραυματίες.


Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην τοποθεσία αυτή του Πεδεμόντιου, έπεσε πάνω από ένα μέτρο χιόνι. Μια περιορισμένου όγκου χιονοστιβάδα καταπλάκωσε, επίσης, μια πολυκατοικία στην οποία ζουν επτά οικογένειες. Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με την βοήθεια των καραμπινιέρων, χωρίς να προκύψουν ιδιαίτερα προβλήματα. Τις τελευταίες ώρες η χιονόπτωση δείχνει να εξασθενεί, αλλά παραμένει πάντα υψηλός ο κίνδυνος νέων χιονοστιβάδων, κοντά σε κατοικημένες περιοχές και οδικές αρτηρίες.

Χιονοστιβάδα έπληξε και… πολυκατοικία

Στιγμές αγωνίας έζησαν και οι κάτοικοι ενός πενταόροφου κτιρίου στο Σεστριέρε της Ιταλίας, όπου μια χιονοστιβάδα αφού πήρε ότι βρήκε μπροστά της, άρχισε να… μπαίνει και στα διαμερίσματα.

Το Σεστριέρε βρίσκεται στις Ιταλικές Άλπεις, όπου έπεσε χιόνι άνω των 2 μέτρων σε διάστημα 48 ωρών. Η πολυκατοικία αυτή βρίσκεται στον δρόμο για το χιονοδρομικό κέντρο.

Το βράδυ της Δευτέρας (08.01.2018) χιόνι και κλαδιά έπεσαν μέσα στους διαδρόμους της πολυκατοικίας και ορισμένα διαμερίσματα. Οι 29 άνθρωποι που βρίσκονται εκεί μπόρεσαν να διαφύγουν σώοι και αβλαβείς, ορισμένοι μέσω μιας διόδου που έσκαψαν στο γκαράζ.

Πολύ μεγάλα τα προβλήματα από το χιόνι

Σε πολλά σημεία των Άλπεων κατά μήκος των γαλλο-ιταλικών συνόρων ο κίνδυνος χιονοστιβάδων είναι στο μέγιστο επίπεδο.

Πολλοί δρόμοι που βρίσκονται πάνω σε χιονοδρομικές διαδρομές έκλεισαν για την κυκλοφορία για προληπτικούς λόγους, με αποτέλεσμα ορισμένες κοινότητες να έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή είναι η περίπτωση του χιονοδρομικού κέντρου Σερβίνια, στην κοιλάδα της Αόστα, που πέρασε κάτι παρόμοιο στις αρχές Ιανουαρίου.

Με το τέλος των σχολικών διακοπών, ο αριθμός των αποκλεισμένων τουριστών και κατοίκων έπεσε από τις 11.000 την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 5.000 σήμερα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

“Μπλόκαρε” και το χιονοδρομικό του Τσερμάτ στην Ελβετία

Σε “λευκή παγίδα” φαίνεται πως βρίσκονται 13.000 τουρίστες στην Ελβετία, που έχουν αποκλειστεί στο χιονοδρομικό κέντρο του Τσερμάτ. Η πυκνή χιονόπτωση των τελευταίων ημερών έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα, με τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις πλέον να απαγορεύονται.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν «περίπου 13.000 τουρίστες στο Τσερμάτ», που βρίσκεται στο καντόνι Βαλέ, δήλωσε εκπρόσωπος του σταθμού, η Ζανίν Ιμές.

«Οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις δεν είναι δυνατές προς το παρόν και μπορεί να σημειωθούν διακοπές ρεύματος», εξηγεί στην ιστοσελίδα του το διάσημο χιονοδρομικό κέντρο.

Ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο παραμένει κλειστός από τις 09:00 το πρωί της Δευτέρας (08.01.2018). «Και το τρένο σταμάτησε από τις 17:30 χθες βράδυ» διευκρίνισε η Ιμές.

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει συνολικά 13.400 τουριστικές κλίνες, οι 7.200 από τις οποίες στα ξενοδοχεία και υπόλοιπες 6.200 σε διαμερίσματα. Ο πληθυσμός της κοινότητας ανέρχεται σε περίπου 5.500 κατοίκους.

Μια… ρομαντική ατμόσφαιρα

«Δεν μπορεί κανείς να κάνει σκι ή να περπατήσει, αλλά είναι ήσυχα, λίγο ρομαντικά. Δεν επικρατεί πανικός», σχολίασε η Ιμές.

Προβλέπεται μια πτήση αναγνώρισης πάνω από την περιοχή προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχεια.

Κατολισθήσεις λάσπης, βράχων και ο κίνδυνος χιονοστιβάδας είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν πολλοί δρόμοι στο καντόνι Βαλέ, σύμφωνα με τα ελβετικά ΜΜΕ.

Για την περιοχή αυτή ο κίνδυνος χιονοστιβάδας είναι στην πιο υψηλή βαθμίδα, 5, σύμφωνα με την αστυνομία, που διευκρινίζει πως από απόψε η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί καθώς οι πτώσεις βράχων θα σταματήσουν. Ωστόσο κατολισθήσεις εδάφους ή χιονοστιβάδες εξακολουθούν να είναι πιθανές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις