Σάββατο, 18 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ιταλία: Βρήκαν πορτρέτο του Τιτσιάνο που είχε κλαπεί πριν από 20 χρόνια

Ιταλία: Βρήκαν πορτρέτο του Τιτσιάνο που είχε κλαπεί πριν από 20 χρόνια

Χωρίς να αποκαλύψει ποιος τον είχε ή πότε και που βρέθηκε, η αστυνομία αρμόδια για την πολιτιστική κληρονομιά στην Ιταλία έκανε γνωστό ότι βρήκε έναν κλεμμένο πίνακα του σπουδαίου αναγεννησιακού ζωγράφου Τιτσιάνο. Ο πίνακας κοστίζει τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ.

Το πορτρέτο που είχε ζωγραφίσει ο Τιτσιάνο είχε κλαπεί πριν από 18 χρόνια, το 2004. Τον πίνακα εντόπισε η αστυνομία του Τορίνο, στη βορειοδυτική Ιταλία.

Το έργο του 16ου αιώνα, με τίτλο «Πορτρέτο ενός άνδρα με μαύρο μπερέ» (Ritratto di gentiluomo con berretto nero) χάθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο δεκαετίες από άγνωστη τοποθεσία. Μετά την εξαφάνισή του το 2004, οι αρχές πίστεψαν ότι είχε μεταφερθεί στην Ελβετία παράνομα.

Ο ζωγράφος της Αναγέννησης δραστηριοποιήθηκε κατά τον 16ο αιώνα ως μέλος της ενετικής σχολής. Απέκτησε φήμη για την απόδοση αριστοκρατικών και μυθικών θεμάτων σε δραματικό στυλ και υπηρέτησε ως αυλικός ζωγράφος σε Ιταλούς ευγενείς και μέλη της δυναστείας των Αψβούργων της Αυστρίας πριν από το θάνατό του το 1576.

Το έργο παρουσιάστηκε από το ιταλικό κράτος σε επίσημη τελετή στις 19 Μαΐου στο Πιεμόντε (του οποίου πρωτεύουσα είναι το Τορίνο), όπου είχε μεταφερθεί για αποκατάσταση και κρατήθηκε σε τοπικό στούντιο στο Άστι.

Η αστυνομική μονάδα δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με τον αρχικό ιδιοκτήτη και την τοποθεσία, στην οποία εντοπίστηκε ο πίνακας.

Η αστυνομία διερευνά δύο Ελβετούς πολίτες, κανένας από τους οποίους δεν κατονομάστηκε από αξιωματούχους, για την κλοπή του πίνακα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού και διεθνούς Τύπου.

Η αξία του υπολογίζεται πάνω από επτά εκατομμύρια δολάρια.

Το 2011, ο οίκος Sotheby’s πούλησε τον πίνακα του Τιτσιάνο «Μαντόνα με βρέφος» του 1508 έναντι 16,9 εκατομμυρίων δολαρίων, τιμή ρεκόρ για έργο του καλλιτέχνη σε δημοπρασία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις