Κόσμος

Ιταλία: Χαμός στα social media για άγαλμα που θεωρήθηκε σεξιστικό

Σφοδρές αντιδράσεις στα social media έχει προκαλέσει ένα άγαλμα στην Ιταλία, το οποίο απεικονίζει μια γυναίκα με διαφανές φόρεμα από ένα ποίημα του 19ου αιώνα. Το χάλκινο άγαλμα αποκαλύφθηκε το Σάββατο, κατά τη διάρκεια τελετής στην οποία παρέστη ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στο Σάπρι και έκτοτε έχει ξεσπάσει μια διαμάχη περί σεξισμού.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, το άγαλμα που απεικονίζει μια λιτά ντυμένη γυναίκα είναι έργο του γλύπτη Εμανουέλε Στιφάνο και συνιστά φόρο τιμής στο La Spigolatrice di Sapri (Η καθαρίστρια του Σάπρι), που έγραψε ο ποιητής Λουίτζι Μερκαντίνι το 1857. Το ποίημα στηρίζεται στην ιστορία μιας αποτυχημένης επανάσταση κατά του Βασιλείου της Νάπολης από τον Carlo Pisacane, έναν από τους πρώτους Ιταλούς σοσιαλιστές στοχαστές. Στο Σάπρι στην ακτή της Καμπανίας, στις 28 Ιουνίου 1857 σκοτώθηκαν 300 μαχητές της ανεξαρτησίας και ο ίδιος ο Carlo Pisacane.

Η πρώτη που αντέδρασε ήταν η βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος και πρώην πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής, Laura Boldrini. Με ανάρτησή της στα social media, δήλωσε ότι το άγαλμα αποτελεί «προσβολή για τις γυναίκες και την ιστορία που θα έπρεπε να γιορτάζει».

«Για άλλη μια φορά, πρέπει να υποστούμε την ταπείνωση να βλέπουμε τον εαυτό μας να αναπαρίσταται με τη μορφή ενός σεξουαλικοποιημένου σώματος, χωρίς ψυχή και χωρίς καμία σχέση με τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της ιστορίας» ανέφερε φεμινιστική οργάνωση στα social media. 

Από την πλευρά του ο καλλιτέχνης αντέδρασε έντονα λέγοντας πως αν ήταν στο χέρι του θα απεικόνιζε το άγαλμα εντελώς γυμνό, θεωρώντας πως τέτοιου είδους αντιδράσεις δεν μπορούν να αφορούν και να αγγίζουν ένα έργο τέχνης.

Δείτε βίντεο:

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο αρχηγός του ακροαριστερού κόμματος, Ζαν Λυκ Μελένσον θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2027
«Έχουμε λιγότερο από ένα χρόνο μέχρι τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Από την πλευρά μας, όλα είναι έτοιμα – υπάρχει ομάδα, πρόγραμμα και ένας μοναδικός υποψήφιος» λέει ο Μελανσόν
Ζαν Λικ Μελανσόν
Deutsche Welle: Μεγαλύτερος ο φόβος της Γερμανίας για απόσυρση πυραύλων Tomahawk παρά για την αποχώρηση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών
Προβληματισμό στο Βερολίνο προκαλούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ για μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και την ακύρωση της ανάπτυξης πυραύλων Tomahawk που θεωρούνταν κρίσιμος παράγοντας αποτροπής
Tomahawk
Οι ΗΠΑ απάντησαν στην πρόταση 14 σημείων του Ιράν – Οι βασικοί άξονες του ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν ότι οι μόνες επιλογές των ΗΠΑ είναι είτε μια «αδύναμη στρατιωτική επιχείρηση είτε μια μη συμφέρουσα συμφωνία»
Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης
Επίθεση στο δείπνο ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: Εξακριβώθηκε ότι ο Κόουλ Άλεν πυροβόλησε αστυνομικό, βαραίνει το κατηγορητήριο
Ο 31χρονος Κόουλ Τόμας Άλεν, που κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δηλώσει, μέχρι στιγμής, ένοχος ή αθώος
Cole Tomas Allen