Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Τζέιμς Γιονγκ Χάου: Ο οραματιστής του κινηματογράφου

Τζέιμς Γιονγκ Χάου

O Τζέιμς Γιονγκ Χάου (James Wong Howe) είναι σήμερα το τιμώμενο πρόσωπο της Google με ένα Doodle. Ο Τζέιμς Γιονγκ Χάου έδωσε πνοή στον κινηματογράφο.

Ο Τζέιμς Γιονγκ Χάου γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 28 Αυγούστου 1899, και πέθανε στις 12 Ιουλίου 1976. Ως κινηματογραφιστής εργάστηκε σε περισσότερες από 130 ταινίες. Ο Τζέιμς Γιονγκ Χάου ήταν ο “άρχοντας” της σκιάς. Είναι ο άνθρωπος που έδωσε άλλη πνοή στον κινηματογράφο, με την μοναδική προσέγγιση που είχε σε κάθε έργο στο οποίο εργαζόταν.  Η Google αφιερώνει στον Τζέιμς Γιονγκ Χάου το σημερινό της doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 118 χρόνων από τη γέννησή του.

Θεωρείται ο άρχοντας στη χρησιμοποίηση σκιών και ένας από τους πρώτους στη χρησιμοποίηση βαθιάς εστίασης, τόσο στο ένα τόσο και στο άλλο, καθώς παρέμεναν στο επίκεντρο και τα μακρινά πλάνα και τα κοντινά.

Τζέιμς Γιονγκ Χάου

Τζέιμς Γιονγκ Χάου, ο πρωτοπόρος

Την περίοδο 1930-40 ήταν ένας από τους πιο περιζήτητους κινηματογραφιστές του Χόλιγουντ. Γρήγορα, ανέβηκε την ιεραρχία του επαγγέλματός του και κατά την διάρκεια των δεκαετιών του 1930 και του 1940 ήταν ένας από τους πιο περιζήτητους διευθυντές φωτογραφίας στο Χόλιγουντ. Θεωρείται ένας από τους δέκα πιο σημαίνοντες κινηματογραφιστές, σε μία επισκόπηση της International Cinematographers Guild. Ήταν διευθυντής φωτογραφίας σε 10 ταινίες που ήταν υποψήφιες για Όσκαρ. O Τζέιμς Γιονγκ Χάου τιμήθηκε με 2 Όσκαρ, για την ταινία The Rose Tattoo (Το στιγματισμένο ρόδο, 1955), με πρωταγωνιστή τον Μπαρτ Λάνκαστερ, και την ταινία Hud (Άγριος σαν θύελλα, 1963) με πρωταγωνιστή τον Πωλ Νιούμαν.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούσε ο Τζέιμς Γιονγκ Χάουs έμελλε να αλλάξουν τον τρόπο που ο κόσμος έβλεπε τον κινηματογράφο. Μία από τις τεχνικές που ανέπτυξε, βοήθησε τους πρωταγωνιστές σε ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Είχε τον τρόπο να ενισχύσει το βλέμμα των πρωταγωνιστών και να αναδείξει τις εκφράσεις του προσώπου τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις