Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Και ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρέσβη; Ο Λευκός Οίκος δεν… θυμάται!

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Ο Σεργκέι Κίσλιακ είναι αναμφίβολα το πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο στην Ουάσινγκτον τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ, ο άνθρωπος με τον οποίο συναντήθηκε ο παραιτηθείς σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Μάικλ Φλιν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, άνθρωποι που εργάστηκαν στην προεκλογική εκστρατεία και ίσως (!) ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ.

Και λέμε ίσως γιατί μετά τα δημοσιεύματα πολλών αμερικανικών Μέσων, ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να απαντήσει στο αν ο Αμερικανός πρόεδρος συνάντησε τον Ρώσο πρέσβη προεκλογικά και η απάντηση ήταν, περίπου, “δεν ξέρω, δεν απαντώ”.

Μπορεί να αντάλλαξαν μια σύντομη χειραψία, που θα θυμάται ποιον χαιρετάει κι άλλα πολλά ήταν οι απαντήσεις που επιλέχθηκαν για να δοθούν από τον Λευκό Οίκο, όταν τα ΜΜΕ ρώτησαν τι συμβαίνει.

Μόνο που τα δημοσιεύματα… θυμούνται κι έχουν ονόματα και διευθύνσεις. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται λοιπόν, ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον Σεργκέι Κίσλιακ στις 27 Απριλίου 2016 στο ξενοδοχείο Mayflower της Ουάσινγκτον. Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, διαβεβαιώνει ότι δεν… θυμάται ποιον μπορεί να χαιρέτησε ο (τότε) υποψήφιος πρόεδρος ή ποιανού το χέρι ενδέχεται να έσφιξε στη διάρκεια της σύντομης εκδήλωσης.

Ο Τραμπ βρισκόταν στο ξενοδοχείο για να εκφωνήσει μια ομιλία σχετικά με το πρόγραμμά του αναφορικά με την εξωτερική πολιτική. «Το περιοδικό “The national interest” διοργάνωνε μια εκδήλωση με θέμα την εξωτερική πολιτική και πριν από αυτήν μια δεξίωση», δήλωσε η Σάρα Σάντερς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος έμεινε περίπου πέντε λεπτά στη δεξίωση προτού κατευθυνθεί απευθείας στο πόντιουμ», πρόσθεσε. «Δεν θυμόμαστε ποιον χαιρέτησε και δεν φέρουμε ευθύνη για τις προσκλήσεις ούτε ελέγχουμε προηγουμένως τους καλεσμένους», συνέχισε.

Οι πρεσβευτές στην Ουάσινγκτον επικοινωνούν τακτικά με τις προεκλογικές ομάδες των υποψηφίων προέδρων προκειμένου να μπορούν να ενημερώνουν καλύτερα τις χώρες τους.

Όμως μετά την προεκλογική εκστρατεία στη διάρκεια της οποίας η Μόσχα κατηγορήθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών ότι προσπάθησε να προωθήσει τον Τραμπ, οι επαφές μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων και του Κίσλιακ θεωρούνται ύποπτες και ελέγχονται.

Ήδη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, ο Μάικλ Φλιν, αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 13 Φεβρουαρίου επειδή απέφυγε να διευκρινίσει το περιεχόμενο των συζητήσεών του με τον Κίσλιακ. Επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς παραδέχθηκε ότι συναντήθηκε και εκείνος με τον Ρώσο πρεσβευτή δύο φορές στη διάρκεια του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε