Σάββατο, 27 Απρ.
21oC Αθήνα

Και το Βέλγιο στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τους Χούθι

Και το Βέλγιο στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τους Χούθι

Πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές χώρες που κινητοποιούνται για την αντιμετώπιση των Χούθι και των επιθέσεών τους σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, με πιο πρόσφατη συμμετοχή αυτή του Βελγίου.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα, το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα με στόχο τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας μετά τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι από την Υεμένη.

Την ανακοίνωση έκανε η υπουργός Άμυνας, Λουντιβίν Ντεντονέρ, η οποία διευκρίνισε ότι το Βέλγιο θα συμμετάσχει με τη φρεγάτα «Louise-Marie».

«Όλα πρέπει να βελτιωθούν, ιδιαίτερα όσον αφορά τους κανόνες εμπλοκής. Αλλά είναι πολύ σαφές για εμάς ότι πρόκειται για μια αμυντική αποστολή, η οποία στοχεύει στην προστασία και υποστήριξη των εμπορικών μας πλοίων» απέναντι στις επιθέσεις των Χούθι, σημείωσε η κ. Ντεντονέρ στο βελγικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η υλοποίηση της βελγικής συνεισφοράς θα πρέπει ακόμα να συζητηθεί στη Βουλή, διευκρινίζει το γραφείο της υπουργού. Πιθανότατα θα συνδέεται με την επιχείρηση AGENOR/EMASOH της οποίας επί κεφαλής είναι επί του παρόντος το Βέλγιο και η οποία στοχεύει στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην είσοδο του Κόλπου.

Τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου, το εν λόγω ζήτημα της ευρωπαϊκής επιχείρησης αντιμετώπισης των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να τεθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να αναμένεται συγκεκριμένη απόφαση. Σύμφωνα με πηγές, πρέπει να αποφασιστεί η εντολή της επιχείρησης, το εύρος της περιοχής καθώς και τα κράτη-μέλη που θα συμμετέχουν, αλλά και ο ρόλος τους. Στόχος είναι να υπάρχει απόφαση προς υλοποίηση μέχρι το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του Φεβρουαρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις