Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κάιρο: Ντοκουμέντο από την ανταλλαγή πυροβολισμών έξω από Εκκλησία Κοπτών [pics, vids]

Κάιρο εκκλησία Αίγυπτος

Καρέ καρέ έχει καταγραφεί σε video σοκ η τρομοκρατική επίθεση που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής (29.12.2017) έξω από εκκλησία Χριστιανών Κοπτών στο Κάιρο. Η επίθεση, που άφησε πίσω της εννέα νεκρούς, έγινε λίγες μέρες πριν οι Κόπτες γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.

Οι δράστες της επίθεσης στο Κάιρο ήταν δυο. Ο ένας, που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των φρουρών λίγο πριν μπει μέσα στην εκκλησία.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι. Ανάμεσά τους δυο γυναίκες, η κατάσταση των οποίων κρίνεται σοβαρή.

Video ντοκουμέντο έχει καταγράψει τις δραματικές στιγμές από την ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στους φρουρούς ασφαλείας και τους δράστες.

Δείτε τα video από το Κάιρο

Ο ένας από τους δράστες είναι ο 10ος νεκρός του αιματηρού περιστατικού. Φωτογραφίες και video τον δείχνουν πεσμένο στο έδαφος, με τη ζώνη εκρηκτικών στη μέση του.

Κάιρο εκκλησία

https://www.youtube.com/watch?v=Ao8bQgRuJvA

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ο δεύτερος δράστης, αν και διέφυγε αρχικά, τελικά συνελήφθη.

Ήθελαν να ισοπεδώσουν την εκκλησία

Στόχος των δυο ενόπλων που σκότωσαν εννέα ανθρώπους, ανάμεσά τους και τρεις αστυνομικούς σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου, φαίνεται πως ήταν να ισοπεδώσουν την εκκλησία!

Οι δύο επιτιθέμενοι άνοιξαν πυρ στην είσοδο μιας εκκλησίας που βρίσκεται στην Μαρ Μίνα στην περιοχή Χελουάν. Γύρω από το Ναό είχαν αναπτυχθεί αστυνομικοί ενόψει των Χριστουγέννων, τα οποία εορτάζονται από την Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, εκτός από τη ζώνη με εκρηκτικά που είχε πάνω του ο ένας δράστης, οι ένοπλοι είχαν τοποθετήσει και βόμβες γύρω από το Ναό! Πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν άλλες δύο βόμβες κοντά στην εκκλησία.

Αμέσως μετά το περιστατικό ακούστηκαν σειρήνες στο κέντρο του Καΐρου.

Στόχος οι Χριστιανοί

Η αιγυπτιακή αστυνομία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις εκκλησίες ενόψει του εορτασμού των Χριστουγέννων από τους κόπτες στις 7 Ιανουαρίου.

Για προληπτικούς λόγους η αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις της έξω από χριστιανικούς τόπους λατρείας και έχει τοποθετήσει ανιχνευτές μετάλλων σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εκκλησίες.

Οι χριστιανοί της Αιγύπτου, οι κόπτες, έχουν αποτελέσει φέτος στόχο πολλών επιθέσεων, για τις περισσότερες από τις οποίες έχει αναλάβει την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.

Την Κυριακή των Βαΐων, οι τζιχαντιστές είχαν επιτεθεί σε δυο εκκλησίες της Αιγύπτου, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις