Κόσμος

«Καλό σημείο εκκίνησης» χαρακτηρίζει ο Τζάρεντ Κούσνερ το σχέδιο για το Μεσανατολικό

Για το σχέδιο του σχετικά με το Μεσανατολικό μίλησε την Πέμπτη (2.05.2019) ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Κατά την διάρκεια ομιλίας του ο Τζάρεντ Κούνσερ είπε ότι η ειρηνευτική πρόταση που ετοιμάζει για το Μεσανατολικό θεωρεί πως θα αποτελέσει «καλό σημείο εκκίνησης».

Ο σύζυγος της Ιβάνκας Τραμπ, της κόρης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έκρινε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Washington Institute for Near East Policy ότι η πρότασή του προβλέπει «μια λύση» που «πιστεύουμε ότι είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για τα πολιτικά ζητήματα και ένα περίγραμμα του τι μπορεί να γίνει ώστε οι άνθρωποι στην περιοχή να αρχίσουν να ζουν καλύτερα».

Χαρακτήρισε ακόμη το «πλαίσιο» που επεξεργάζεται «ρεαλιστικό», «εφαρμόσιμο», ένα πακέτο μέτρων που «νομίζω ότι θα οδηγήσει και τα δύο μέρη σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

Ο Κούσνερ επεξεργάζεται το σχέδιο αυτό επί δύο χρόνια, μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρίνμπλατ.

Αναμένεται να αποκαλυφθεί τον Ιούνιο, αφού τελειώσει το Ραμαζάνι. Η παρουσίασή του έχει αναβληθεί επανειλημμένα τους τελευταίους 18 μήνες, για διάφορους λόγους.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο έχει δύο συνιστώσες. Η πολιτική του διάσταση καταπιάνεται με ζητήματα όπως το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Η οικονομική του πτυχή προβλέπει μέτρα για την ανάπτυξη της παλαιστινιακής οικονομίας.

Ο Κούσνερ έχει διαβεβαιώσει ότι το σχέδιο δεν εντάσσεται σε μια προσπάθεια να επιβληθεί η βούληση των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο Γκρίνμπλατ θεωρεί ότι η στάση των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων θα είναι κρίσιμη για ορισμένα σημεία του σχεδίου.

Ερωτηθείς για τη δέσμευση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να προσαρτήσει ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, ο Κούσνερ απάντησε ότι αφού αναλάβει η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ «θα το συζητήσουμε». Ο Νετανιάχου έχει λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την οριακή νίκη του Λικούντ στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου.

«Ελπίζω ότι και οι δύο πλευρές θα εξετάσουν το σχέδιο (…) πριν γίνουν μονομερείς κινήσεις», επέμεινε ο Κούσνερ.

Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν a priori το σχέδιο το οποίο ετοιμάζει ο γαμπρός του Τραμπ, άλλοτε επιχειρηματίας στον χώρο των ακινήτων πριν μετατραπεί σε κορυφαίο σύμβουλο της αμερικανικής προεδρίας. Άραβες αξιωματούχοι και αναλυτές προεξοφλούν ότι το σχέδιο θα ευνοεί το Ισραήλ, με δεδομένη τη σκληρή στάση της κυβέρνησης Τραμπ έναντι των Παλαιστίνιων, τη διακοπή της οικονομικής βοήθειας και το κλείσιμο της αντιπροσωπείας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Οι Παλαιστίνιοι ουσιαστικά διέκοψαν τις σχέσεις τους με την Ουάσινγκτον μετά την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει στην πόλη την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθη ο καπετάνιος του σκάφους που ανετράπη στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια μητέρα και το μωρό της
Ο 46χρονος από το Ελ Σαλβαδόρ είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ, δεν είχε άδεια ενώ το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο, καθώς υπήρχαν 14 επιβαίνοντες αντί για 10 που ήταν το επιτρεπόμενο όριο
Ο καπετάνιος Μανουέλ Χερνάντες αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τον θάνατο δύο ατόμων σε ατύχημα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Η 42χρονη είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για απαγωγή και στο παρελθόν - Οι αρχές την εντόπισαν μέσα σε βανάκι μαζί με τα παιδιά τα οποία επέστρεψαν στην μητέρα τους
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αγόρασε γοτθικό κάστρο κοντά στα κεντρικά γραφεία της Meta στην Ιρλανδία
Πρόκειται για κάστρο σε οικόπεδο 400 στρεμμάτων δίπλα στο ποτάμι - Ο Ζάκερμπεργκ και η Τσαν αναμένεται να συνεχίσουν να ζουν στις ΗΠΑ και να χρησιμοποιούν το κάστρο όταν επισκέπτονται την Ιρλανδία
Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους Ισραηλινούς εποίκους στην Δυτική Όχθη με την Βιβλική εντολή «Ου κλέψεις»
Οι Ισραηλινοί έποικοι άρχισαν να περικυκλώνουν σπίτια στην Κούσρα στις 9 Αυγούστου, ως προσπάθεια κατάσχεσης ιδιωτικής παλαιστινιακής γης, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Δυτική Όχθη