weather-icon °C AΘΗΝΑ

Κάλπες για το Κογκρέσο στις ΗΠΑ – Έχουν ήδη ψηφίσει 36 εκατομμύρια!

Κάλπες για το Κογκρέσο στις ΗΠΑ – Έχουν ήδη ψηφίσει 36 εκατομμύρια!

Ο αριθμός αυτός της αυξημένης συμμετοχής στην πρώιμη ψηφοφορία, προδιαθέτει για έναν μεγάλο αριθμό συμμετοχής στην σημερινή εκλογική διαδικασία, αλλά και για μεγάλες εκπλήξεις στην διάρκεια της νύχτας, όταν θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα, σχολιάζει το “Politico.”

Ο ενθουσιασμός των Ρεπουμπλικάνων για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και η ορμή των Δημοκρατικών προκειμένου να τον αποκηρύξουν σήμερα, οδήγησε τους ψηφοφόρους νωρίς στις κάλπες. Το 2014 είχαν επιλέξει να ψηφίσουν νωρίς 27,2 εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι, σύμφωνα με τον Μάικλ ΜακΝτόναλντ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που παρακολουθεί και καταγράφει την συμμετοχή στις αμερικανικές εκλογές.

Η τάση αυτή, της πρόωρης συμμετοχής στις εκλογές αναμένεται να διευρυνθεί, καθώς αυτοί που αποφάσισαν να ψηφίσουν νωρίτερα φέτος στο Τέξας, στη Νεβάδα και στην Αριζόνα, είναι ήδη περισσότεροι από την πρόωρη συμμετοχή στις κάλπες που έχει καταγραφεί στις τελευταίες ενδιάμεσες εκλογές, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΜακΝτόναλντ.

Επίσης, σε αρκετές πολιτείες αναμένεται να ξεπεράσουν τα συνήθη ποσοστά συμμετοχής σε μη-προεδρικές εκλογές, ακόμη και με ελάχιστη διαφοροποίηση.

Αστάθμητος παράγοντας το υψηλό ποσοστό συμμετοχής

Το υψηλό ποσοστό συμμετοχής, μπορεί να εξελιχθεί στον αστάθμητο παράγοντα που θα κρίνει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, πέρα από την εικόνα που έχουν δώσει μέχρι σήμερα οι δημοσκοπήσεις, για τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αλλά και την πιθανή διαμόρφωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.

“Δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη εκλογή. Αυτό που μπορεί να υποθέσει κανείς με ασφάλεια, είναι ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας υβριδικής ενδιάμεσης / προεδρικής εκλογής,” από την άποψη της συμμετοχής των ψηφοφόρων, δήλωσε ο ΜακΝτόναλντ στο “Politico.”

Ο ΜακΝτόναλντ προέβλεψε ότι από την στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί η πρώιμη ψηφοφορία, ο αριθμός συμμετοχής των ψηφοφόρων σε κάθε αμερικανική πολιτεία θα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό συμμετοχής που καταγράφηκε το 2014 και αυτό θα αλλάξει και το συνολικό ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων, στις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές.

Ο Τομ Μπόνιερ, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας Target Firm που επεξεργάζεται στοιχεία των Δημοκρατικών, πρόβλεψε ότι η πρόωρη συμμετοχή στις κάλπες μπορεί να ξεπεράσει και τα σαράντα εκατομμύρια των ψηφοφόρων, όταν η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί.

Οι αναλυτές των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, είναι προσεκτικοί σχετικά με το πιο κόμμα θα συγκεντρώσει ένα εκλογικό πλεονέκτημα, από την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων κατά την πρόωρη ψηφοφορία.

Παράλληλα, επισημαίνουν τον κίνδυνο της παραπλάνησης από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που ενδεχόμενα στηρίχτηκαν στα δεδομένα της συμμετοχής προηγούμενων ενδιάμεσων εκλογικών αναμετρήσεων, ώστε να διατυπώσουν μία τελική εκτίμηση αναφορικά με το ποιο μπορεί να είναι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Συνολικά αναμένεται να ψηφίσουν 105,5 εκατομμύρια πολίτες

Ο ΜακΝτόναλντ και η ομάδα έρευνας της Edison Media Research που πραγματοποιούν μία αναθεωρημένη δημοσκόπηση μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του 2016, προβλέπουν ότι ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων που θα πάνε στις κάλπες θα φτάσει στα 105,5 εκατομμύρια πολίτες. Ο αριθμός αυτός, ανταποκρίνεται σε ποσοστό περίπου 45% του νόμιμου εκλογικού σώματος.

Μία τέτοια συμμετοχή, θα είναι σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με τις ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 2014 και οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τον ασυνήθιστα χαμηλό αριθμό συμμετοχής των ψηφοφόρων.

Στις ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια ψήφισαν λιγότεροι από 82 εκατομμύρια ψηφοφόροι, έναντι των 137 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που πήγαν στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

“Νομίζω ότι όλοι μας κάναμε μία ασφαλή πρόβλεψη ότι το 2018, δεν μοιάζει σε τίποτα με το 2014,” είπε χαρακτηριστικά ο Μπόνιερ.

πηγη: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Politico

#TAGS MM