Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Καλύτερα χωρίς τη Μέρκελ! Μυστική δημοσκόπηση “χαστούκι”

Μέρκελ δημοσκόπηση Γερμανία

Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να κέρδισε μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου αλλά μάλλον… κούρασε. Και κυρίως το ίδιο της το κόμμα.

Να της… “σκάβουν” το λάκκο στο CDU; Με την 4η θητεία στο τσεπάκι ίσως θα έλεγε κανείς ότι η Μέρκελ δεν νοιάζεται και τόσο. Αλλά κάποιοι μέσα στο κόμμα που εκείνη κρατά στην εξουσία από το 2005 φαίνεται ότι σκέφτονται ήδη τη μετά-Μέρκελ εποχή.

Μυστική δημοσκόπηση

Αυτό δείχνει η απόφαση να γίνει μυστική δημοσκόπηση για το πως θα τα πήγαινε ο συνδυασμός της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) χωρίς την καγκελάριο στο τιμόνι. Σύμφωνα μάλιστα με τη Bild, η δημοσκόπηση έγινε εν αγνοία της καγκελαρίου. Την παρήγγειλαν ηγετικά στελέχη του κόμματός της.

Και τι έδειξε η δημοσκόπηση; Ότι η Χριστιανική Ένωση (το κόμμα της Μέρκελ και το “αδερφό” του της Βαυαρίας) θα έπαιρναν περισσότερες ψήφους χωρίς εκείνη!

Όπως αναφέρει η Bild, από όσους ψήφισαν CDU και CSU στις 24 Σεπτεμβρίου, το 13% απάντησε ότι δεν θα είχε κάνει την ίδια επιλογή αν δεν ήταν η Μέρκελ επικεφαλής.

Μεταξύ εκείνων οι οποίοι δεν ψήφισαν κάποιο από τα δύο κόμματα, το ποσοστό όσων θα τα είχαν επιλέξει αν συμμετείχαν στις εκλογές χωρίς την Καγκελάριο φτάνει στο 20%.

Επέλεξαν… δεξιά (και ακροδεξιά) της Μέρκελ

Η δημοσκόπηση δείχνει ακόμη ότι από αυτούς πολλοί τελικά επέλεξαν είτε τους Φιλελεύθερους (FDP) είτε το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Επισήμως είναι άγνωστο για λογαριασμό τίνος διενεργήθηκε η έρευνα από το Ινστιτούτο Insa. Ωστόσο οι πληροφορίες της εφημερίδας Bild αναφέρουν ότι η παραγγελία προήλθε από τους ηγετικούς κύκλους του CDU, χωρίς να το γνωρίζει η Πρόεδρος του κόμματος και Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις