Κόσμος

“Καμπανάκι” τρόμου: Ο κορονοϊός μπορεί να γίνει εποχική ασθένεια

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Από τη μια η μελέτη πως αν τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται παγκοσμίως, αρθούν νωρίτερα απ’ όσο πρέπει, ίσως το καλοκαίρι να ξαναζήσουμε όσα τώρα και από την άλλη η δήλωση κορυφαίου Αμερικανού αξιωματούχου πως ο κορονοϊός μπορεί να εξελιχθεί σε εποχική ασθένεια! 

Η δραματική και άκρως εφιαλτική προειδοποίηση προέρχεται από τον Άντονι Φάουτσι, διευθυντή του εθνικού ινστιτούτου υγείας των ΗΠΑ και μέλους της «task force» που έχει συγκροτήσει ο Λευκός Οίκος. 

Ο Φάουτσι είπε πως υπάρχει πιθανότητα ο κορονοϊός να επιστρέψει με βάση τον εποχικό κύκλο, επαναλαμβάνοντας πως επείγει να φτιαχτούν αποτελεσματικά εμβόλια και φάρμακα.

Click4more Μελέτη εφιάλτης: Αν αρθούν τα μέτρα γρήγορα θα έχουμε δεύτερο κύμα το καλοκαίρι!

Όπως εξήγησε, ο κορονοϊός αρχίζει πλέον να εξαπλώνεται σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου έρχεται ο χειμώνας. «Αν βιώσουν μεγάλη επιδημία, θα είναι απολύτως απαραίτητο να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον δεύτερο κύκλο», τόνισε ο Φάουτσι. 

«Αυτό κάνει ακόμα πιο πιεστική την ανάγκη να αναπτύξουμε εμβόλιο, να το δοκιμάσουμε γρήγορα και να εξασφαλίσουμε πως θα είναι έτοιμο και διαθέσιμο στον επόμενο κύκλο», πρόσθεσε.

Δύο κλινικές δοκιμές εμβολίων βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κίνα και στις ΗΠΑ, ωστόσο τα σκευάσματα του είδους πιθανόν δεν θα είναι διαθέσιμα στην αγορά πριν από έναν ως ενάμιση χρόνο.

Δοκιμάζονται επίσης θεραπείες — τόσο νέα φάρμακα, όσο και υπάρχοντα, όπως τα ανθελονοσιακά χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη.

Ο κορονοϊός θέλει… κρύο

Ο Δρ. Φάουτσι άφησε να εννοηθεί ότι ο SARS-CoV-2 εξαπλώνεται ευκολότερα όταν ο καιρός είναι κρύος, παρά όταν το κλίμα είναι θερμό και ξηρό, απηχώντας πρόσφατη κινεζική μελέτη, που πάντως είναι ακόμα προκαταρκτική και υπόκειται σε αξιολόγηση από ομότιμους επιστήμονες (peer review), η οποία καταλήγει ακριβώς στο ίδιο συμπέρασμα.

Click4more Έσπασε το φράγμα των 1.000 νεκρών στις ΗΠΑ από τον κορονοϊό! Σχεδόν 70.000 τα κρούσματα

Αυτό πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι τα σταγονίδια που εκκρίνουν οι ασθενείς επιβιώνουν περισσότερο όταν ο αέρας είναι ψυχρός, ενώ το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα τείνει να είναι πιο αδύναμο τον χειμώνα.

Άλλη πιθανή εξήγηση είναι πως ο ιός αποσυντίθεται γρηγορότερα σε θερμές επιφάνειες, καθώς η προστατευτική μεμβράνη λίπους που τον περιβάλλει αποξηραίνεται ταχύτερα.

Όμως η μείωση των μολύνσεων δεν είναι κατ’ ανάγκη συνώνυμη με την εξάλειψη του ιού. Σχεδόν 2.500 κρούσματα του κορονοϊού καταγράφονται για παράδειγμα στην Αυστραλία, που θρηνεί 8 νεκρούς μέχρι σήμερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι Ταλιμπάν ανέστειλαν τις ραδιοφωνικές εκπομπές του BBC στο Αφγανιστάν
«Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το Αφγανιστάν βασίζονται στο BBC για έγκυρες ειδήσεις και πληροφορίες, και συνεργαζόμαστε με τις αρχές για την αντιμετώπιση της κατάστασης», δήλωσε εκπρόσωπος του BBC.
Ένας Αφγανός μαχητής των Ταλιμπάν κάθεται δίπλα σε ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο κοντά στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν
Washington Post: Το μυστικό σχέδιο ειρήνης ΗΠΑ και ΕΕ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία – 4 πυλώνες
«Πρέπει να διευρύνουμε τόσο το πρόβλημα όσο και τη λύση, ώστε να βοηθήσουμε και τις δύο πλευρές να δουν πώς θα διαμορφωθεί η μεταπολεμική κατάσταση» εξηγεί Αμερικανός αξιωματούχος
Rescuers work at the site of an apartment building which was hit by a Russian air strike, amid Russia’s attack on Ukraine, in Zaporizhzhia, Ukraine, July 19, 2026. REUTERS/Stringer
Η Ρωσία διαψεύδει τον Τραμπ για την ενεργειακή εκεχειρία με την Ουκρανία – «Δεν έχουμε ακόμα να πούμε τίποτα, βρισκόμαστε σε επαφές»
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε πως η συμφωνία για εξαγωγή ρωσικού ντίζελ στις ΗΠΑ δεν έχει καμία σχέση με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία
Ντόναλντ Τραμπ / Βλαντιμίρ Πούτιν