Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

“Καμπανάκι” Βαλς: Θα βγει πρόεδρος η Λε Πεν!

Φωτογραφία: Reuters (ΑΡΧΕΙΟΥ)
Φωτογραφία: Reuters (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ συνεχίσει να προκαλεί… “σεισμό” στην Ευρώπη, με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας να προειδοποιεί πως ίσως έρχεται και η σειρά της χώρας του. Η Γαλλία προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του 2017 και φόβος πως μπορεί να νικήσει η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν όλο και αυξάνεται.

Από το Βερολίνο όπου βρίσκεται, ο Μανουέλ Βαλς, προειδοποίησε ότι η πιθανότητα να βγει πρόεδρος της Γαλλίας η ηγέτις του ακροδεξιού και ξενοφοβικού Εθνικού Μετώπου είναι πολύ μεγάλη.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός συμμετείχε σε εκδήλωση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung και δεν έκρυψε την ανησυχία του ενόψει των εκλογών του Μαΐου. “Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η υποψήφια Μαρίν Λεπέν θα είναι στον δεύτερο γύρο (…) αυτό σημαίνει πως το ισοζύγιο στη γαλλική πολιτική ζωή θα μεταβληθεί πλήρως”, υπογράμμισε ο Βαλς προειδοποιώντας για “τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η ακροδεξιά”, καθώς η προσοχή εστιάζεται στις προκριματικές εκλογές στην αριστερά και στη δεξιά.

Προειδοποίησε επίσης ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης και μπορεί να εξασθενήσει.

Η γαλλική δεξιά

Όλα αυτά ενώ απόψε (17.11.2016) γίνεται το τελευταίο debate ανάμεσα στους επτά υποψήφιους των προκριματικών της γαλλικής δεξιάς, πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας που διεξάγεται την Κυριακή.

Το διακύβευμα αυτών των προκριματικών εκλογών είναι σημαντικό: σύμφωνα με τους δημοσκόπους, ο υποψήφιος της δεξιάς θα επωμισθεί το καθήκον να νικήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τη Μαρίν Λε Πεν.

Τα δύο φαβορί, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ και ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί παρουσιάζονται ο καθένας ως η καλύτερη επιλογή απέναντι στην άκρα δεξιά, αλλά με διαμετρικά αντίθετες στρατηγικές.

Σαρκοζί: η μετάλλαξη

Προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί την τάση για την απόρριψη των ελίτ και της παγκοσμιοποίησης, ο Νικολά Σαρκοζί, 61 ετών, έχει αυτοανακηρυχθεί «υπερασπιστής των περιθωριοποιημένων», αντιστρέφοντας την εικόνα του «προέδρου των πλουσίων» (president bling bling) που τον ακολουθεί από το πέρασμά του από το Μέγαρο των Ηλυσίων (2007-2012).

Ο Σαρκοζί υιοθέτησε μία πολύ δεξιά γραμμή για να απαντήσει στις ανησυχίες των Γάλλων απέναντι στη μετανάστευση, το ισλάμ και την ασφάλεια, που τους σπρώχνουν στην αγκαλιά της ακροδεξιάς.
«Πόσα Brexit, πόσες αμερικανικές εκλογές, πόσα χαμένα ευρωπαϊκά δημοψηφίσματα θα μας χρειαστούν για να καταλάβουμε επιτέλους την οργή του λαού;», δήλωσε χθες ο πρώην πρόεδρος. Στόχος του: η προσέλκυση του σκληρού πυρήνα των μελών του κόμματός του «Οι Ρεπουμπλικανοί», αλλά και ψήφων της άκρας δεξιάς.

«Μίνι Τραμπ»

Αντίθετα, ο Αλέν Ζιπέ, 71 ετών, ποντάρει στις ψήφους της μετριοπαθούς δεξιάς και του κέντρου για να επικρατήσει στις προκριματικές, καθώς και στην ικανότητά του να προσελκύσει όλους όσοι απορρίπτουν την ακροδεξιά για την νικήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Ζιπέ αρνείται «να τρέξει πίσω από το Εθνικό Μέτωπο», δεν θέλει «να δημιουργεί διάσπαση για τη διάσπαση», ούτε «να στρέφει τον λαό κατά των ελίτ». «Δεν θέλουμε έναν πρόεδρο που να φλερτάρει κάθε πρωί με τις θέσεις της άκρας δεξιάς … Η Γαλλία δεν χρειάζεται έναν μινι-Τραμπ στο Μέγαρο των Ηλυσίων», δήλωσε ένας από τους υποστηρικτές του, ο κεντρώος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

Η Λε Πεν

Η Μαρίν Λε Πεν πιστεύει ακριβώς το αντίθετο: η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου δεν χορταίνει να χαιρετίζει την νίκη του «αντισυστημικού» προεδρικού υποψήφιου στις ΗΠΑ και ποντάρει σε ένα φαινόμενο ντόμινο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στη Βρετανία με το Brexit «οι μεγάλες ιδέες που υπερασπίζομαι νίκησαν. Κάθε μέρα καταγράφουμε ιδεολογικές νίκες. Τώρα είναι η σειρά μας να τις μετατρέψουμε σε πολιτική νίκη», είπε η ακροδεξιά προεδρική υποψήφια.

Οι σοσιαλιστές

Αποχωρήσας το περασμένο καλοκαίρι από την σοσιαλιστική κυβέρνηση καταγγέλλοντας «ένα μπλοκαρισμένο πολιτικό σύστημα», ο πρώην υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές εμφανιζόμενος ως καινούργιο πρόσωπο και απευθύνοντας έκκληση για την απομάκρυνση από το πολιτικό στάτους κβο και τις συνταγές του περασμένου αιώνα, ώστε να δοθούν απαντήσεις στις προκλήσεις ενός κόσμου που βρίσκεται σε πλήρη αναταραχή.

Η είσοδός του στην προεκλογική εκστρατεία επεκτείνει τον κατακερματισμό της αριστεράς, πριν ακόμη γίνουν γνωστές οι προθέσεις του εξαιρετικά αντιδημοφιλούς προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, για τον οποίο δεν είναι γνωστό εάν θα διεκδικήσει τελικά δεύτερη προεδρική θητεία.

Η πολιτική τοποθέτηση του Μακρόν «ούτε δεξιά, ούτε αριστερά» μπορεί επίσης να περιπλέξει το παιγνίδι της δεξιάς, προσελκύοντας ψηφοφόρους του κέντρου στις οποίες στοχεύει και ο Αλέν Ζιπέ.

Στο δικό του στρατόπεδο, ο Αλέν Ζιπέ καλείται επίσης να αντιμετωπίσει τον τρίτο άνθρωπο: τον πρώην πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, επίσης υποψήφιο στις προκριματικές της δεξιάς, ο οποίος καταγράφει τις τελευταίες ημέρες άνοδο και απειλεί την αποκλειστικότητα του διδύμου Ζιπέ-Σαρκοζί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε