Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Καμπούλ: Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για το Intercontinental [pics, vids]

Καμπούλ Ταλιμπάν Intecontinental

Ακόμη ένα μακελειό στην Καμπούλ που φέρει την υπογραφή των Ταλιμπάν. Η επίθεση του Σαββάτου (20.01.2018) στο ξενοδοχείο Intercontinental της αφγανικής πρωτεύουσας άφησε πίσω της τουλάχιστον έξι νεκρούς, ανάμεσά τους ένας πολίτης άλλης χώρας.

Το μεσημέρι της Κυριακής (21.01.2018) οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ. Πέντε οι δράστες της εισβολής στο Intercontinental, όλοι τους έπεσαν νεκροί.

Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό, έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και ένας αλλοδαπός. Η επίθεση κράτησε 12 ώρες και σε αυτό το διάστημα οι δράστες κράτησαν και ομήρους!

Ταλιμπάν: Το Intercontinental ήταν γεμάτο εισβολείς!

«Χθες το βράδυ το ξενοδοχείο Intercontinental (…) έγινε στόχος επίθεσης. Η επίθεση εξαπολύθηκε από πέντε μουτζαχεντίν μας», ανέφερε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή του που διανεμήθηκε μέσω email.

Ο Μουτζαχίντ τόνισε ότι το ξενοδοχείο ήταν «γεμάτο εισβολείς Αμερικανούς και άλλων εθνικοτήτων», ενώ πρόσθεσε ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν «δεκάδες» εξ αυτών.

12 ώρες δράματος

Η επίθεση τερματίστηκε μετά από 12 ώρες στη διάρκεια των οποίων οι δράστες προέβαλαν σθεναρή αντίσταση, ενώ κράτησαν και ομήρους.

«Η επίθεση τερματίστηκε, όλοι οι δράστες σκοτώθηκαν. 126 άνθρωποι διασώθηκαν, εκ των οποίων 41 αλλοδαποί», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών Νατζίμπ Ντάνις.

Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, ο τελευταίος από τους δράστες είχε καταφύγει «σε ένα μεγάλο δωμάτιο, κρατώντας ομήρους Αφγανούς και αλλοδαπούς», τους οποίους απειλούσε να σκοτώσει.

Συγκλονιστικά βίντεο έχουν καταγράψει τη στιγμή που άνθρωποι χρησιμοποιούν σεντόνια για να δραπετεύουσουν από τα δωμάτιά τους!

https://youtu.be/xO3PNsQGnNU

Το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε επιρρίψει την ευθύνη για την επίθεση στο δίκτυο Χακάνι, που συνδέεται με τους Ταλιμπάν, ενώ φέρεται να έχει σχέσεις και με τις πακιστανικές υπηρεσίες Πληροφοριών.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η επίθεση οργανώθηκε από το τρομοκρατικό δίκτυο Χακάνι που διαθέτει καταφύγια εκτός Αφγανιστάν», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.

Το χρονικό της επίθεσης στο ξενοδοχείο

Η επίθεση ξεκίνησε χθες λίγο μετά τις 21:00 (τοπική ώρα, 19:30 ώρα Ελλάδας), όταν ένας από τους δράστες εισέβαλε στο πολυτελές ξενοδοχείο πυροδοτώντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό και ανοίγοντας πυρ εναντίον των ανθρώπων.

«Τέσσερις δράστες βρίσκονται στο εσωτερικό του κτιρίου και πυροβολούν εναντίον των πελατών», είχε δηλώσει αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Αφγανιστάν (DNS).

Η ηλεκτροδότηση είχε κοπεί στο ξενοδοχείο, που βρίσκεται σε ένα λόγο στη δυτική Καμπούλ, με αποτέλεσμα το κτίριο να βυθιστεί στο σκοτάδι, με εξαίρεση τις φλόγες που φαίνονταν να βγαίνουν από τη στέγη του εξαιτίας της πυρκαγιάς που προκάλεσαν οι δράστες.

https://twitter.com/Munnipti/status/954819279920271360

https://twitter.com/RamizBakhtiar/status/954788677720395777

Στη διάρκεια της νύχτας οι ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν με τη στήριξη του ΝΑΤΟ έθεσαν σταδιακά υπό τον έλεγχό τους έναν έναν τους ορόφους. «Προχωρούμε αργά για να αποφύγουμε να υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων», είχε εξηγήσει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νάσρατ Ράχιμι.

Είχε δεθχεί ξανά επίθεση

Το ξενοδοχείο είχε δεχθεί επίθεση από μαχητές Ταλιμπάν το 2011, με αποτέλεσμα 21 άνθρωποι να σκοτωθούν. Είναι ένα από τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία της Καμπούλ και επρόκειτο σήμερα να φιλοξενήσει ένα συνέδριο πληροφορικής. Περισσότερα από 100 στελέχη του τομέα της πληροφορικής βρίσκονταν στο ξενοδοχείο όταν συνέβη η επίθεση, είπε ο Άχμαντ Ουαχίντ, αξιωματούχος του υπουργείου τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Την Πέμπτη, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε τους Αμερικανούς πολίτες. «Έχουμε ενημερωθεί σχετικά με πληροφορίες ότι εξτρεμιστικές ομάδες ενδέχεται να οργανώνουν επιθέσεις εναντίον ξενοδοχείων στην Καμπούλ».

Αν και φέρει το ίδιο όνομα, το ξενοδοχείο στην Καμπούλ δεν ανήκει στον όμιλο ξενοδοχείων InterContinental Hotels Group (IHG), που είχε επισημάνει σε μια ανακοίνωση το 2011 ότι «το ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ δεν ανήκει στον όμιλο IHG από το 1980».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις