Δευτέρα, 26 Φεβ.
13oC Αθήνα

Καναδάς: Έξαλλος ο Τριντό με την απόφαση του κοινοβουλίου να τιμήσει έναν Ουκρανό εθελοντή των Ες Ες

Καναδάς: Έξαλλος ο Τριντό με την απόφαση του κοινοβουλίου να τιμήσει έναν Ουκρανό εθελοντή των Ες Ες

«Απαράδεκτο» και «στενάχωρο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό το γεγονός ότι ένας Ουκρανός βετεράνος, ο οποίος είχε πολεμήσει στο πλευρό των Ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμήθηκε από το καναδικό κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την περασμένη εβδομάδα.

«Είναι βαθύτατα στενάχωρο για το κοινοβούλιο και, κατ’ επέκταση, για όλους τους Καναδούς», είπε στους δημοσιογράφους ο Τριντό.Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει κρίση και αμηχανία στην κυβέρνηση.

Όταν ο Ζελένσκι επισκέφθηκε την Οτάβα, την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Άντονι Ρότα κάλεσε τους βουλευτές να χειροκροτήσουν τον 98χρονο Ουκρανό βετεράνο Γιαροσλάβ Χούνκα. Σύμφωνα όμως με εβραϊκές οργανώσεις, ο Χούνκα πολέμησε με τη 14η Μεραρχία Εθελοντών των Βάφεν Ες-Ες.

«Είναι σαφές ότι είναι απαράδεκτο», είπε ο Τριντό, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος της Βουλής ανέλαβε την ευθύνη και ζήτησε συγγνώμη.
Πολιτικά κόμματα ζήτησαν σήμερα την παραίτηση του Ρότα. Το Συντηρητικό κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν εξακρίβωσε το παρελθόν του Χούνκα προτού να τον τιμήσει.

«Για άλλη μια φορά, θέλω να ζητήσω συγγνώμη για αυτό που συνέβη, δεν ήθελα να προκαλέσω πρόβλημα στο κοινοβούλιο», είπε σήμερα ο Άντονι Ρότα.

Ο Τριντό πάντως επικέντρωσε το μήνυμά του στη στήριξη που προσφέρει ο Καναδάς στην Ουκρανία. «Το σημαντικό είναι ότι θα συνεχίσουμε να τασσόμαστε κατά της Ρωσίας, κατά της προπαγάνδας και της ρωσικής παραπληροφόρησης», είπε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις