Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Καπιτώλιο: 160 φακέλους άνοιξε το FBI με εκατοντάδες χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες

Καπιτώλιο

Το FBI έχει ανοίξει 160 φακέλους υποθέσεων στην έρευνά του για την εισβολή στο Καπιτώλιο υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών στην Ουάσινγκτον.

Ο Στίβεν Ντ’Αντουόνο είπε σε ενημέρωση δημοσιογράφων ότι το FBI έχει λάβει 100.000 βίντεο και φωτογραφίες ως πληροφορίες.

Ο εισαγγελέας Μάικλ Σέργουιν ανέφερε ότι έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες σε 70 υποθέσεις και αναμένει ότι θα αυξηθούν σε εκατοντάδες.

Το FBI είχε προειδοποιήσει…

Τα γραφεία του FBI στη Βιρτζίνια με εσωτερικό υπόμνημά τους, μία ημέρα προτού οι υποστηρικτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισβάλουν στο Καπιτώλιο, προειδοποιούσαν ότι «εξτρεμιστές» σχεδίαζαν να πάνε στην Ουάσινγκτον και μιλούσαν για «πόλεμο», όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από την εφημερίδα Washington Post.

Σε μια διαδικτυακή συζήτηση, έγιναν συγκεκριμένες εκκλήσεις για βιαιοπραγίες όπως: «Να είστε έτοιμοι να πολεμήσετε. Το Κογκρέσο χρειάζεται ν’ ακούσει τζάμια να σπάνε, πόρτες να τις κλωτσάνε και να χυθεί το αίμα των σκλάβων-στρατιωτών τους του BLM και των Pantifa» αναφέρεται στο έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα.

Click4more: Τραμπ: Η 25η τροπολογία δεν συνιστά κανένα κίνδυνο για μένα

Το ακρωνύμιο BLM αναφέρεται στο κίνημα Black Lives Matter ενώ η λέξη Pantifa είναι ένας υποτιμητικός, υβριστικός όρος για τα μέλη του κινήματος Antifa.

«Γίνετε βίαιοι. Σταματήστε να το αποκαλείται πορεία ή συλλαλητήριο ή διαμαρτυρία. Πηγαίνετε εκεί έτοιμοι για πόλεμο. Θα πάρουμε τον πρόεδρό μας ή θα πεθάνουμε. Τίποτα άλλο δεν θα επιτύχει αυτόν τον στόχο», συνεχίζει το κείμενο.

Το FBI αναζητά έναν ύποπτο για τον θάνατο του αστυνομικού Μπράιαν Σίκνικ – Συνελήφθη ο γιος δικαστή για συμμετοχή στις ταραχές

Οι ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός υπόπτου, τον οποίο θέλουν να ανακρίνουν σχετικά με τον φόνο του αστυνομικού του Καπιτωλίου Μπράιαν Σίκνικ, ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο γερουσιαστής Μπιλ Κάσιντι.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής ανήρτησε τη φωτογραφία ενός ηλικιωμένου γενειοφόρου, ο οποίος φοράει ένα γαλάζιο καπελάκι με τα γράμματα CFD. Ζήτησε από όποιον τον γνωρίζει να επικοινωνήσει με την ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) για περισσότερες πληροφορίες.

Νωρίτερα σήμερα, τα γραφεία του FBI στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσαν τη σύλληψη ενός ακόμη υπόπτου για τις ταραχές που έγιναν στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα. Η εκπρόσωπος του FBI είπε ότι πρόκειται για τον Άαρον Μοστόφσκι. Πολλά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι είναι ο γιος του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης Σλόμο Μοστόφσκι.

Click4more: ΗΠΑ: Ζητούν απαγόρευση αεροπορικών μετακινήσεων στους εισβολείς του Καπιτωλίου

Η εφημερίδα New York Post ήταν εκείνη που σε άρθρο της επισήμανε την παρουσία του Μοστόφσκι στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου. Στον ιστότοπό της ανέβασε και ένα βίντεο που τον εικονίζει, ντυμένο με κοστούμι, στο κτίριο όπου στεγάζεται το Κογκρέσο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του: «Μας έκλεψαν. Δεν πιστεύω ότι 75 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν τον Τραμπ, νομίζω ότι ήταν πιο κοντά στα 85 εκατομμύρια».

Δεν έχει διευκρινιστεί ποιες κατηγορίες βαρύνουν τον Άαρον Μοστόφσκι.

Από την Ουάσινγκτον, ο εισαγγελέας Μάικλ Σέργουιν προέτρεψε τους δημοσιογράφους που δέχτηκαν επίθεση ή απειλές κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Καπιτώλιο να επικοινωνήσουν με το γραφείο του. «Είμαστε απολύτως δεσμευμένοι να υπερασπιστούμε τις ελευθερίες τις οποίες εγγυάται η Πρώτη Τροπολογία, όπως την ελευθερία του λόγου, τις ειρηνικές συναθροίσεις και τον Τύπο και πρέπει να ερευνήσουμε, να ασκήσουμε διώξεις και να καταστήσουμε υπόλογο όποιον επιχειρήσει να παρεμποδίσει ή να περιστείλει αυτές τις ελευθερίες μέσω βίας ή εκφοβισμού», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις