Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Καρατόμησε υπουργό ο πρωθυπουργός του Κοσόβου για την απαγωγή 6 Τούρκων από την ΜΙΤ

Καρατόμησε υπουργό ο πρωθυπουργός του Κοσόβου για την απαγωγή 6 Τούρκων από την ΜΙΤ

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι έπαυσε σήμερα τον υπουργό Εσωτερικών και τον επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας μετά την απαγωγή σε συνεργασία με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και την έκδοση στην Τουρκία έξι τούρκων υπηκόων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση της απέλασης των έξι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί χθες Πέμπτη στο Κόσοβο για σχέσεις με σχολεία που χρηματοδοτούνται από την κίνηση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. «Και οι δύο παύθηκαν εξαιτίας των συλλήψεων που έγιναν χθες», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν στη δημοσιότητα στη διάρκεια της ημέρας.

Νωρίτερα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι είχε δηλώσει ότι δεν είχε γνώση της επιχείρησης και δεν ενημερώθηκε για την απέλαση των έξι Τούρκων. Τα τουρκικά ΜΜΕ περιγράφουν το περιστατικό ως ξεκάθαρη απαγωγή. Το υπουργείο Εσωτερικών του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι οι άδειες παραμονής των έξι ανακλήθηκαν αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu και οι έξι είναι υπο κράτηση από τις τουρκικές αρχές.

Οι έξι κατηγορούνται ότι είναι μέλη του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν και βοηθούσαν όσους θέλουν να διαφύγουν από την Τουρκία. «Δεχόμαστε αφόρητες πιέσεις από τις τουρκικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες για να κλείσουμε τα σχολεία του Γκιουλέν στο έδαφός μας αλλά και για το προσωπικό τους», δήλωσε στο Reuters Κοσοβάρος αξιωματούχος. Οι αρχές του Κοσόβου ξεκαθάριζαν νωρίτερα ότι δεν πρόκειται να βάλουν λουκέτο στα σχολεία του Γκιουλέν που είναι στην χώρα.

Δείτε το βίντεο με την στιγμή της απαγωγής των έξι Τούρκων στο Κόσοβο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις